Aardbevingsbestendig bouwen met Schöck Isokorf
Javascript is uitgeschakeld

Aardbevingsbestendig bouwen met Schöck Isokorf

Geplaatst: 14-12-2015
Aardbevingsbestendig bouwen met Schöck Isokorf

De laatste jaren is het aantal aardbevingen in Groningen toegenomen, waarbij met name de toename in kracht van de bevingen zorgwekkend is. Aardbevingsbestendig bouwen zal in de toekomst daarom een steeds belangrijkere plek in de bouwwereld innemen en het is van essentieel belang dat uitkragende bouwdelen zeker verankerd worden.

Met de producten en de kennis van Schöck is aardbevingsbestendig verankeren van zowel beton- als staalbalkons mogelijk. Met de bestaande Isokorf oplossingen voor staal-staal en beton-staal aansluitingen is het opnemen van aardbevingslasten reeds mogelijk. Om deze zekerheid ook bij beton-beton aansluitingen te bieden heeft Schöck onlangs een nieuw verankeringselement geintroduceerd: Schöck Isokorf EQ.

Constructie

In het geval van aardbevingen komt een gebouw in beweging en wordt er extra kracht uitgeoefend op de constructie. Indien het gebouw voorzien is van uitkragende bouwdelen, zoals een balkon of galerij, dan wordt deze thermisch gescheiden van de hoofddraagconstructie. In de praktijk wordt hiervoor een thermische onderbreking zoals een Schöck Isokorf toegepast. Bij seismische activiteit wordt de aansluiting door de trilling extra belast. Het is daarom essentieel dat de aansluiting correct ontworpen is om de additionele krachten op te nemen.

Weerstand
De Schöck Isokorf thermische onderbrekingen nemen, afhankelijk van het type aansluiting, extra dwars-, trek- en drukkrachten op. Naast de dimensionering van de Isokorf elementen spelen de toegepaste materialen een belangrijke rol in de weerstand die het element biedt. De verschillende elementen zijn uitgevoerd met roestvaststalen staven, welke zeer taai zijn in gedrag. Deze taaiheid zorgt ervoor dat de elementen een grote weerstand tegen vermoeiing hebben en uitstekend plastisch kunnen vervormen. De samenstelling van de Isokorf in combinatie met de taaiheid van de staven maakt dat aardbevingslasten in horizontale richting opgenomen worden. Voor het opnemen van additionele krachten in verticale richting is met Isokorf type KS (beton-staal) en type KST (staal-staal) reeds mogelijk. Toepassing van deze elementen vraagt om een nauwkeurige engineering, waarbij de aardbevingsspecialist van Schöck de hoofdconstructeur ondersteunt. Voor opname bij beton-beton aansluitingen wordt de Isokorf EQ als versterking/versteviging toegevoegd.

Brochure
Op dit moment ontbreekt het nog aan een nationale bijlage bij de Eurocode voor aardbevingen zoals deze in Nederland voorkomen. Omdat aardbevingen in Nederland geen tektonische oorsprong hebben, verschilt de situatie van landen als Frankrijk of Italië. De uitdaging ligt daarom bij architecten, constructeurs en leverancier gezamenlijk om verankeringen veilig te ontwerpen. Om bij te dragen aan de kennis rondom het verankeren van balkons met Isokorf heeft Schöck een speciale brochure uitgebracht hierover. Een technisch specialist van Schöck legt in deze brochure kort en bondig uit wat de effecten van aardbevingen zijn op een balkonaansluiting. Op basis van twee voorbeeldberekeningen wordt daarnaast een beton-beton (met Isokorf EQ) en een staal-staal aansluiting berekend en uitgewerkt.

Schöck Isokorf type EQ
Het nieuwe Schöck Isokorf EQ element draagt druk-, trek- en dwarskrachten over in horizontale richting. Het element wordt als versteviging aangebracht en geldt daarmee als toevoeging op de bestaande aansluiting met Isokorf elementen. De Isokorf EQ wordt daarom altijd toegepast in combinatie met standaardtypen Schöck Isokorf elementen. Het element ligt tussen twee elementen in en kan niet los toegepast worden. In de nieuwe Technische Informatie zijn capaciteitstabellen, dwarsdoorsneden en bovenaanzichten van de Isokorf EQ beschikbaar.

Meer informatie: www.schock.nl/aardbevingen

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
Sluit deze advertentie