‘Bubbledeck laat constante groei zien’
Javascript is uitgeschakeld

‘Bubbledeck laat constante groei zien’

Geplaatst: 03-04-2013
‘Bubbledeck laat constante groei zien’

BubbleDeck Nederland is met haar vijftienjarig bestaan nog een relatief jonge organisatie. En in een markt die al tientallen jaren gedomineerd wordt door prefab vloerfabrikanten is er voor directeur Rob Plug daarom nog het nodige missiewerk te verrichten.

Plug: “Er is er nog veel onwetendheid bij architecten en constructeurs en aannemers, maar elke vloer, hoe extreem ook kan door BubbleDeck Nederland op een heel eenvoudige manier constructief worden vertaald. Er bestaat geen vloersysteem dat zo eenvoudig werkt.”

Leiden
Directeur Rob Plug (70) opereert vanuit een kantoor in Leiden met zestien man personeel. Hij is nog altijd even gepassioneerd als hij over zijn bedrijf begint te praten. Sinds de introductie van BubbleDeck in 1997 zijn al heel wat bijzondere ontwerpen gerealiseerd dankzij zijn organisatie en natuurlijk dankzij toepassing van BubbleDeck. “Als morgen alle vloersystemen niet meer zouden bestaan, behalve ons lichtgewicht vlakke vloersysteem, dan kan alles nog gebouwd worden. Andersom is dat niet het geval. Toch betekent dat niet dat je alles met onze constructieve vloeren moet bouwen. Maar het kán.”

Generatie
“Je ziet dat mijn generatie opgegroeid is met kanaalplaat- en breedplaatvloeren”, stelt Plug. “Maar je krijgt nu ook een instroom van academisch geschoolde en HBO-studenten die afgestudeerd zijn op BubbleDeck. Zij gaan dat binnen de bureaus verder uitbouwen, maar dat vraagt nog tijd. Je ziet wel dat er steeds meer bestekken op de markt komen, waarin zowel architectonisch als constructief rekening wordt gehouden met lichtgewicht vlakke vloersystemen. Architecten moeten hier ervaring mee krijgen. Maar inmiddels hebben we een enorme referentielijst en die groeit.”

Millenniumtoren
Het eerste project van BubbleDeck Nederland was eind jaren negentig de Millenniumtoren in Rotterdam, een gebouw van 34 verdiepingen. Plug: “Ze hadden daar te maken met technische en logistieke problemen en vonden onze know how en ons systeem heel interessant.” Een van de grote voordelen van BubbleDeck is de mogelijke gewichtsbesparing op de constructieve vloeren van 30-50 procent. “Wij adviseren en leveren een vloersysteem dat geen horizontale draagconstructie nodig heeft. De zelfdragende vloer draagt de lasten rechtstreeks op de kolommen af,” aldus Plug. “Er hoeft dus heel wat minder beton en wapeningsstaal geproduceerd en getransporteerd te worden.”

Voordelen
Na het succes van de Millenniumtoren volgden al snel tal van andere complexe maar ook minder complexe projecten. Plug: “Als je ons systeem gaat toepassen, dan zijn er heel wat voordelen die je zo in de schoot worden geworpen. Die horen bij het concept, bij ons advies, bij onze systemen.” Zo werd in 2010 het bestuurscentrum van de Rabobank in Utrecht voorzien van het Bubbledeck vloersysteem. Gewichtsbesparing was een ‘absolute must’. Plug: “Het gebouw bevond zich boven en naast een grote parkeerkelder. Daardoor was de zetting van het hele gebouw gelimiteerd. Daarnaast had men ook nog te maken met een bijzonder vormgeving.” Door de dunne vloersystemen bleef de toren met een hoogte van 105 meter ook nog eens onder het niveau van de Dom van Utrecht. Een absolute eis. Ondanks de minimale verdiepingshoogte realiseerde BubbleDeck Nederland toch voldoende ruimte voor de installaties binnen de constructie.

Duurzaam
BubbleDeck Nederland levert volgens Plug duurzame vloersystemen en dus ook hele duurzame bouwconstructies. “De grootste voordelen zitten ‘m nog niet eens op de bouwplaats zelf, het is ook een maatschappelijk verhaal. In hoogtijdagen werd in Nederland 12-15 miljoen kuub beton verwerkt. Wij kunnen structureel 30-35 procent beton besparen. Laten we uitgaan van 20 procent. Dan besparen we op vier transportbewegingen van zand, grind, cement en het gereed product,” somt Plug op. “Kijk eens hoeveel schepen en vrachtauto’s dat zijn. Wij hebben ook 20 procent minder schoon water nodig. We besparen 20 procent op cementovens met een CO2-uitstoot van circa 7 procent. Maar je hebt ook verhoudingsgewijs 20 procent minder staal nodig. Heb je je wel eens gerealiseerd hoeveel energie er voor nodig is om een ton staal te produceren?”

Overheid
Voor de overheid en de Rijksgebouwendienst was dat duurzame aspect een reden om bij de JuBi torens in Den Haag ook BubbleDeck vloeren toe te passen. Plug: “Dat zijn partijen die alleen maar duurzaam willen bouwen. Omdat wij een zelfdragend systeem konden toepassen, kwamen alle horizontale liggers die in het ontwerp zaten, gewoon te vervallen. Bij twee torens van 145 meter heeft de keuze voor ons systeem alleen al 180 ton aan constructiestaal bespaard. Dat gaat gewoon van onze vloerprijs af. Alle installaties en technieken heeft BubbleDeck Nederland fabrieksmatig laten integreren in het vloersysteem. Normaal gesproken gebeurt dat op de werkvloer. Nu heeft dat geresulteerd in een verkorting van de bouwtijd met 20procent. Dat is gigantisch!”

Groei
Waar in de markt de concurrentie het zwaar heeft, daar laat BubbleDeck Nederland de laatste jaren een constante groei zien. Plug: “Wij pakken een steeds groter gedeelte van de markt en gaan gestaag omhoog. Afgelopen jaren zijn we per jaar 10-15procent gegroeid. Ik denk dat het zelfs meer is.” Het bedrijf komt ook met nieuwe ontwikkelingen zoals de CageDeck-variant, een naadloze in het werk gestorte vloer. Een oplossing om stortnaden in het werk te voorkomen. “Deze variant geeft ons nu enorm veel mogelijkheden om uit te breiden naar andere landen zoals Duitsland, België, Engeland en Frankrijk.” Plug ziet de toekomst daarom met vertrouwen tegemoet. “Wij komen er wel. De projecten die met adviezen van BubbleDeck Nederland worden bedacht en ontworpen, groeien. Het is aan ons om dat proces te blijven controleren.”

Over BubbleDeck Nederland
Adviseert en levert verschillende varianten van duurzame lichtgewicht vlakke vloersystemen: fabrieksmatig vervaardigde schilvloeren met een ondernet en een bovennet, onderling verbonden door tralieliggers, waartussen kunststof bollen zijn ingeklemd. In het werk worden de schilvloeren afgestort tot een lichte vlakke plaatvloer. De vloer wordt gerealiseerd zonder balken of kolomplaten, waarbij de constructieve plaatvloeren de belastingen in alle richtingen op gelijke wijze afdragen naar de ondersteunende wanden en kolommen.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
  • Techcomlight
Sluit deze advertentie