Veel dakramen voldoen niet aan eisen inbraakwerendheid
Javascript is uitgeschakeld

Veel dakramen voldoen niet aan eisen inbraakwerendheid

Geplaatst: 04-07-2016
Veel dakramen voldoen niet aan eisen inbraakwerendheid

Om daglicht in een woning te brengen plaatsen bewoners (plat)dakramen, lichtstraten of -koepels. Consumenten zijn veelal onwetend dat ramen in schuine- en platte daken van een woning aan wettelijke eisen tegen inbraak moeten voldoen.

Luxlight constateerde dat veel dakramen, lichtkoepels en lichtstraten in woningen werden toegepast die niet zijn getest volgens NEN 5096 klasse 2. Op plaatsen die bereikbaar zijn volgens NEN 5087 (opgenomen in het Bouwbesluit) mogen alleen geteste producten worden gebruikt. Bij veel consumenten en aannemers is dit onbekend of men neemt de eis niet serieus. Luxlight vindt dat de consument het recht heeft te weten wat hij koopt en wat de consequenties zijn van de aankoop van niet-geteste producten.

Verborgen gebrek
Veel verbouwingen en woninguitbreidingen worden vergunningsvrij uitgevoerd. Gemeenten hebben de taak om het Bouwbesluit te handhaven. In de praktijk gebeurt dit zelden bij vergunningsvrije bouwwerkzaamheden en hierdoor blijft het gebrek bestaan. Bij verkoop van een woning is dit een ‘verborgen’ gebrek. De nieuwe koper kan eisen dat de woning alsnog in de wettelijk vereiste staat wordt gebracht.

Herkenning inbraakwerende producten
Goedgekeurde producten dragen een teken van de keurende instantie, bijvoorbeeld SKG of SKH 2 met daarbij een nummer van het KOMO-attest. In het KOMO-attest staat vermeld waar men dit merkteken kan vinden. Indien er geen KOMO-attest beschikbaar is, dient de aannemer of installateur een volledig testrapport van het product te overleggen.

Onjuiste montage geteste producten
De inbraakwerende producten dienen precies volgens de eisen in het KOMO-rapport te worden ingebouwd. Voor een consument is het moeilijk om dit te controleren. De zekerheid wordt verkregen door de ramen te laten inbouwen door de fabrikant of door de fabrikant erkende installateurs. Worden de ramen door iemand anders ingebouwd, dan dient de consument er goed op te letten dat het product ook gemonteerd is volgens de details van de geteste situatie. Een inbraakwerend raam dat niet goed wordt bevestigd, voldoet niet aan de wet.

Meer informatie: www.luxlight.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
Sluit deze advertentie