Woonzorgcomplex is winnaar PassiefBouwen Award 2014
Javascript is uitgeschakeld

Woonzorgcomplex is winnaar PassiefBouwen Award 2014

Geplaatst: 18-02-2015
Woonzorgcomplex is winnaar PassiefBouwen Award 2014
Beeld: Recticel Insulation

De tweejaarlijkse PassiefBouwen Award 2014 in de categorie Overige Gebouwen is tijdens de BouwBeurs 2015 Week van de Bouw in Utrecht op 12 februari 2015 toegekend aan het Woonzorgcomplex van Mijande Wonen aan de Stationslaan in Vroomshoop ontwikkeld volgens de bouwvisie ‘massief passief bouwen’ van Recticel Insulation. Mijande Wonen levert woondiensten aan ruim 5.100 huishoudens in Noordoost Twente. De Baalderborg Groep huurt het complex voor 20 jaar en is de eerste zorginstelling in Nederland met een dergelijk energiezuinig gebouw.

Het gebouw is bestemd voor cliënten van de Baalderborg Groep met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Er zijn 21 appartementen en 1 ouder-kind voorziening. De Baalderborg Groep heeft 80 woon- en werklocaties in Overijssel en Drenthe.
Een passiefhuis maakt optimaal gebruik van passieve energiebronnen in huis, zoals zonlicht, apparaten en de bewoners zelf. Met massief passief wordt bedoeld dat het passiefhuis op de traditionele Nederlandse manier wordt gebouwd, dus met een luchtspouw en massieve materialen als baksteen, beton en/of kalkzandsteen. Verder werd bij het bouwen van het Woonzorgcomplex van Mijande Wonen in Vroomshoop gebruik gemaakt van ultradunne isolatieplaten van Recticel Insulation met een hoge isolatiewaarde, zodat geen kasteeldikke muren nodig zijn.

Opdrachtgever John Hutten, projectmanager bij Woningcorporatie Mijande Wonen uit Weerselo en Berry Evertsen, hoofd vastgoed en Linda Harmsen-Ramaker, coördinator wonen van huurder Baalderborg Groep uit Ommen reageren uitgelaten: 'We zijn heel erg blij met het winnen van de Passief Bouwen Award 2014. Aan alle vooraf gestelde beloften door het ontwerp- en bouwteam is voldaan. De bewoners zijn heel tevreden over het comfort, dankzij de bouwmethode massief passief bouwen. De balansventilatie met warmteterugwinning geeft hen ‘altijd lente in huis’. Een constant binnenklimaat en een bijzonder prettige temperatuur en luchtvochtigheid. Daarbij resulterend tot totale energielasten van maar 220 euro per maand! Ambitieuze woningcorporaties, woningstichtingen en zorgtehuizen zouden zich eens bij ons moeten oriënteren hoe investeringen in nieuwbouw en renovatie verantwoord aan welbevinden, comfort en gunstige economische perspectieven zijn te verbinden!’ Bij Mijande Wonen wordt al gedacht aan de inzet van massief passief bouwen bij renovatieprojecten.

Inspiratieproject voor bouwend Nederland
Chris Zijdeveld, oprichter en voorzitter van de Stichting PassiefBouwen.nl en juryvoorzitter van de PassiefBouwen Award 2014 vult complimenteus aan: 'Woonzorgcomplex van Mijande Wonen in Vroomshoop als Winnaar van de PassiefBouwen Award 2014 categorie Overige Gebouwen is een ontwerp waarbij alle voordelen en mogelijkheden van passief bouwen worden uitgebuit en tot hun recht komen. Vanuit de jury was er veel waardering voor de effectieve energiebesparende maatregelen die zijn genomen bij de bouw van het pand. Een speciaal ontwerp maakt dat er minimaal energiegebruik is, in vergelijking met wat gebruikelijk is. 'Passieve' energie van zonnewarmte en restwarmte worden optimaal benut, zodat voor verwarming en koeling van het pand een minimale hoeveelheid energie nodig is. De verwarming en warm water worden flat rate afgerekend per maand. Het gehele complex wordt warm gehouden met een eenvoudige CV-wandgasketel van 24 kW. De vormgeving van het gebouw past voorbeeldig in de omgeving. Een energievraag die zo laag is dat individuele bemetering elk jaar meer zou kosten dan de kosten van de gebruikte brandstof. Grote aandacht voor de zomerse nachtventilatie, die koeling totaal overbodig maakt. Ergo, Woonzorgcomplex van Mijande Wonen in Vroomshoop is een inspiratieproject voor bouwend Nederland en de vastgoedmarkt. Het resultaat laat zien dat anno 2015 woningen zijn te bouwen die gezonder en comfortabel zijn, minder fossiele brandstoffen nodig hebben en per saldo een lagere energierekening laten zien.’

Meer informatie
www.recticelinsulation.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
Sluit deze advertentie