100.000 m2 zonnepanelen geïnstalleerd op daken supermarktket
Javascript is uitgeschakeld

100.000 m2 zonnepanelen geïnstalleerd op daken supermarktketen

Geplaatst: 07-06-2021
100.000 m2 zonnepanelen geïnstalleerd op daken supermarktketen
Beeld: Menno van der Haven / Shutterstock.com

Lidl bouwt sinds het derde kwartaal van 2020 aan een nieuw en duurzaam distributiecentrum in Almere. Dit doet zij op 160 duizend vierkante meter, waarvan het gebouw 55.000 vierkante meter beslaat. Op 23 september 2020 werd hier het startsein voor gegeven.

Ruimtegebrek voormalige dc
Het distributiecentrum van Lidl verhuist van Zwaag, nabij Hoorn, naar Almere. De reden? Er was niet genoeg ruimte meer in het complex in Zwaag. Op de nieuwe locatie heeft het vloeroppervlak de grootte van 7,5 voetbalvelden en het perceel van maar liefst 25. Het centrum krijgt 185 dok-deuren voor het laden en lossen en wordt gebouwd op 13 duizend heipalen.

Een doorslaggevende factor om naar Almere te gaan is de locatie geweest. Vanuit Almere kunnen ze makkelijk alle kanten op. Het is niet voor niets de nummer 4 Logistieke hotspot van Nederland.

7 duizend zonnepanelen, aardgasvrij en LED verlichting
Lidl geeft de regio een nieuwe impuls op het gebied van duurzame utiliteitsbouw. Het bedrijf heeft al meerdere distributiecentra gebouwd die tot de duurzaamste van Europa behoren. Degene in Almere past perfect in het rijtje.
Het dak krijgt 7 duizend(!) zonnepanelen, waarbij de niet-gebruikte energie wordt opgeslagen om later te gebruiken. Samen leveren de panelen een besparing op van 1.040 ton aan CO2 uitstoot. Ook gebruikt het gebouw geen aardgas, wat een aanvullende besparing oplevert van 223 ton CO2. Daarnaast is alle verlichting 100 procent LED en zal het alleen aangaan als de bewegingssensoren beweging detecteren. Tenslotte zal regenwater gebruikt worden voor de toiletten en de beregening van de groenvoorziening.
Dit zijn de voornaamste reden dat het pand met een duurzaam karakter het BREEAM Outstanding certificaat krijgt.

BREEAM
BREEAM-NL is de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Het?staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Met deze methode kunnen projecten worden beoordeeld op integrale duurzaamheid.
Met de bouw bereikt de supermarktketen in 2021 een nieuwe mijlpaal door een oppervlakte van 100.000 M2 aan zonnepanelen geinstalleerd te hebben op haar gebouwen. Verder worden nieuwe filialen standaard met energielabel A++++ opgeleverd.

300+ nieuwe banen
Eind september 2020 is de bouw van het nieuwe dc van start gegaan en in 2022 moet het operationeel zijn. Dan zullen de filialen in Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht vanuit Almere worden bevoorraad.

Het nieuwe distributiecentrum gaat tussen de 300 tot 350 banen opleveren. En dat is nog exclusief betrokken partijen zoals Velox, die met zijn flexibel UTA-personeel het complex helpt bouwen.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
Sluit deze advertentie