19-eeuwse badplaatsarchitectuur herrezen in Zandvoort
Javascript is uitgeschakeld

19-eeuwse badplaatsarchitectuur herrezen in Zandvoort

Geplaatst: 17-12-2020
19-eeuwse badplaatsarchitectuur herrezen in Zandvoort

In hartje Zandvoort is het Louis Davids Kwartier gerealiseerd. Een woonplan waar rust en levendigheid wordt gecombineerd. Wat het project zo opvallend maakt is de diversiteit aan maten en kleuren minerale steenstrips en gekleurde sierpleister waardoor een bijzonder gevelbeeld werd gerealiseerd.

Het project is het sluitstuk van de grootschalige ontwikkeling van het Louis Davids Carré in het centrum van Zandvoort. Het centrum, met alle praktische voorzieningen binnen handbereik en het strand, de duinen en de zee bevinden zich op loopafstand. De locatie wordt geflankeerd door een veelheid aan stijlen en vormkenmerken; groot en klein, modern en romantisch, sober en geornamenteerd, grootschalig en kleinschalig. Het plan bestaat uit 11 appartementen, 12 starterswoningen, 14 herenhuizen met tuin en 6 grondgebonden “dek-woningen” met wonen op de eerste verdieping, aansluitend op een grote terrastuin. Onder de terrastuin bevindt zich een parkeergarage.

Gevarieerde stijlen
De vorm is gedifferentieerd; de appartementen leggen een historische verbinding met de 19e -eeuwse badplaatsarchitectuur uit Duitsland. De Koninginneweg heeft aansluitend op de huurwoningen aan de overzijde een homogene architectuur, die sterk verwijst naar de Zandvoortse stijl zoals deze in het beeldkwaliteitsplan wordt verlangd. Aan de Prinsesseweg zijn de woningen het meest gevarieerd in materiaal en kleur. Om dit te realiseren, zijn minerale steenstrips van Alsecco als afwerking op de geïsoleerde gevels gekozen. Hiermee heeft u namelijk eindeloze design mogelijkheden. Praktisch ieder formaat baksteen en iedere kleur is te reproduceren in de vorm van steenstrips en vrijwel niet te onderscheiden van de conventionele baksteen. Alle gevelafwerkingen van Alsecco zijn toepasbaar op de buitengevelisolatie systemen. Naast een esthetisch prachtige woning heeft de bewoner door deze vorm van isolatie ook een behaaglijk woonklimaat.

Sfeer van vroeger
‘Ik heb de sfeer van die badplaats van vroeger willen vangen. Dat is een sfeer van vakantie, plezier en ook van romantiek. Dit is toch de plek waar in het begin van de 20e eeuw Duitse welgestelde gasten de op de ‘badcultuur’ afkwamen. Je zag kuuroorden langs heel de Nederlandse kust. Je zag gebouwen met een rijke afwerking en veel detaillering. Dat heb ik Zandvoort weer terug willen geven.’

Ik heb gestreefd naar een charmant en aantrekkelijk gebouw. De verschillen in de woningen doen lijken alsof ze op verschillende momenten in de tijd zijn gebouwd. De woningen zijn weliswaar met een kap afgedekt, maar sluiten in hoofdvorm aan bij de scholen en appartementen aan de overzijde van de straat, die in een eerdere fase zijn gerealiseerd. Diepliggende negge, typisch Zandvoortse erkers, en decoratieve toepassing van metselwerk legt de verbinding met de gewenste Zandvoortse stijl. Het is geen eenheidsworst, maar een project dat aantrekkelijk is voor heel verschillende bewoners. Zoals dat hoort, in een dorp’, aldus architect Cees Brandjes.

Op de Alsecco website vindt u onder meer van dit nieuwbouwproject en informatie over de minerale steenstrips.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
Sluit deze advertentie