62 appartementen in houten appartementengebouw Monnickendam
Javascript is uitgeschakeld

62 appartementen in houten appartementengebouw Monnickendam

Geplaatst: 20-07-2021
62 appartementen in houten appartementengebouw Monnickendam

Een nieuw appartementen gebouw in Monnickendam. Een van de meest circulaire én het grootste massief houten woongebouw van Nederland. Vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Dit uitte zich al lang voordat de eerste paal de grond in ging. Eind 2020 begonnen de voorbereidingen en wel op een heel bijzonder manier. Een 60 jaar oude plantaan van 17 meter hoog en 2,3 ton stond ‘in de weg’ en werd enkele meters verplaatste naar de hoek van het bouwterrein. Een spectaculair begin van een spectaculair project.

Traditioneel bouwen is verantwoordelijk voor 36% van de CO2-uitstoot.
Niet alleen de bouw startte op bijzondere wijze, ook het woningbouwplan zelf is bijzonder. Houten appartementen, met een EnergiePrestatieCoëfficient (EPC) van max. 0. Dat wil zeggen dat er evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt (0 op de meter). Door te bouwen met massief hout kan de CO2 uitstoot worden beperkt en kom je uiteindelijk zelfs uit op een negatieve CO2 balans. Het gebouw is ontworpen op basis van het Finch Buildings concept en gedachtegoed.

Hout slaat CO2 op
Er moet in Nederland veel en snel bijgebouwd worden. Maar ook duurzaam, energieneutraal en zonder uitstoot van CO2 en stikstof. Een antwoord op deze uitdaging is circulair en conceptueel bouwen. Dit biedt kansen om de woningbouwopgave snel en met een zo klein mogelijke milieu-impact te realiseren. Bij FinchBuildings geloven ze in hout. Houten gebouwen als dé oplossing tegen klimaatverandering. Voor iedere 3 bomen die nodig zijn voor de productie, worden 5 bomen terug geplant. Gebouwen die modulair zijn ontwikkeld en zich aan kunnen passen naar omgeving en omstandigheden. Gasloos, circulair, CO2-loos en snel.

Compleet circulair, duurzaam en snel
Het woningbouwplan omvat 62 unieke koop- en huurappartementen, gelijkvloers, extreem energiezuinig en gemaakt van eerlijke materialen. De Groot Vroomshoop is verantwoordelijk voor de engineering, productie en realisatie! Op dit moment draait de fabriek in Enschede op volle toeren. in de twee grote productiehallen van de fabriek van De Groot Vroomshoop worden alle modulaire houten appartementen industrieel geprefabriceerd. In de vervolgstappen worden de voorzieningen zoals elektra, installaties, vloerlagen en binnendeuren ingebouwd en worden de woningen voorzien van dakbedekking. Door dit alles onder geconditioneerde omstandigheden te doen kan er effectiever, efficiënter en tot drie keer sneller gebouwd worden dan bij een traditioneel gebouw. Zónder dat dit ten koste gaat van de kostprijs.

Faay

Levensloopbestendig
Naast milieuvriendelijk gemaakt, wordt het gebouw zo ontworpen, dat het in de toekomst weer kan worden gedemonteerd tot elementen. Vloeren, wanden, plafonds, kozijnen et cetera, kunnen worden losgeschroefd en daarmee opnieuw worden ingezet voor andere doeleinden. Het uiteindelijke doel is om de in de elementen gebufferde CO2 zo lang mogelijk vast te leggen door hoogwaardige toepassing.

Faay op Maat
Faay produceert voor deze 62 appartementen de niet-dragende binnenwanden. Op de productielijn in haar fabriek in Vianen worden per dag wanden voor twee woningen geproduceerd. Totaal tien woningen per week! De gebruikte Faay scheidingswanden hebben een kern van vlas en zijn speciaal voor dit project aan weerszijden voorzien van een sterke en stootvaste toplaag van Rigidur. Verder is elk element standaard voorzien van twee geintegreerde sleuven voor elektra en/of datacommunicatieleidingen en zijn de wandcontactdozen (volgens koperskeuze) in het werk gefreesd en ingebouwd. Alle wanden zijn vervolgens per woning gepakketteerd, gelabeld en per woning vervoerd naar De Groot Vroomshoop in Enschede.

Circulaire wanden met een kern van vlas
Juist als het gaat om duurzaam bouwen, zijn bouwmaterialen uit vernieuwbare grondstoffen – zoals vlas – een zeer interessante optie. De vlaskern zorgt voor stabiliteit, geluidwerendheid, een goede brandwerendheid en een zeer hoge schroefvastheid. Vlas is hernieuwbaar en milieuvriendelijk. En daarbij is er weinig milieubelasting bij de productie van vlas. Tijdens de teelt neemt het vlas namelijk CO2 op en zet dit om in zuurstof en tijdens het verwerkingsproces heeft het een lage energie-inhoud en daarom weinig impact op het milieu. Tevens beperkt de lokale teelt en verwerking van vlas het milieuvervuilend vervoer tot een minimum. De vlasspaanplaat is 100% biologisch afbreekbaar en 100% recyclebaar in het eigen proces. FAAY-wanden passen dan ook uitstekend binnen het circulaire gedachtengoed van Finch Buildings. FAAY-wanden passen dan ook uitstekend binnen het circulaire gedachtengoed wat ook Finch Buildings nastreeft.

Betaalbaar en snel
De nagenoeg complete woningen inclusief badkamer worden vanaf de assemblagehal van De Groot Vroomshoop naar de bouwlocatie gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan op de juiste plek worden gezet. Op de bouwplaats worden deze industriële woningen in korte tijd geassembleerd en afgewerkt. In slechts 4 maanden tijd worden alle in totaal 62 appartementen geproduceerd, naar de locatie getransporteerd en samengesteld tot het grootste massief houten woongebouw van Nederland.

Duurzame samenwerking
Ontwikkelaar: BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels).
Architect: Finch Buildings uit Amsterdam.
Prefabricage en bouw: De Groot Vroomshoop Groep (tevens onderdeel van VolkerWessels).

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
Sluit deze advertentie