Alkmaarse appartementen krijgen warme jas met buitengeveliso
Javascript is uitgeschakeld

Alkmaarse appartementen krijgen warme jas met buitengevelisolatie

Geplaatst: 06-10-2020
Alkmaarse appartementen krijgen warme jas met buitengevelisolatie

48 huurappartementen die van energielabel F naar label A++ gaan; dát is een mooie upgrade. Een belangrijke bijdrage aan deze labelsprong werd geleverd door het buitengevelisolatiesysteem. De twee gebouwen krijgen hierdoor naast een warme jas ook een aanzienlijk frissere uitstraling.

De twee flats met sociale huurappartementen van de Alkmaarse woningcorporatie Woonwaard staan langs de Koelmalaan. Ze zijn in de jaren zestig gebouwd en waren na ruim 50 jaar toe aan een opknapbeurt. En vooral ook aan een verduurzaming, aangezien vrijwel alle bewoners hadden te maken met hoge stookkosten en tocht- en vochtproblemen in de appartementen. Woningcorporatie Woonwaard schreef er een tender voor uit. De opdracht was om onder meer de netto warmtevraag per m2 zo laag mogelijk te krijgen en het onderhoud aan de gevel zo uit te voeren dat de gebouwen weer even vooruit kunnen. Belangrijk aspect was ook dat de bewoners, die er tijdens de renovatie bleven wonen, zo min mogelijk last van de ingreep moesten hebben. BAM Wonen won de tender met een integraal plan dat de woningen zowel technisch als esthetisch heeft opgeknapt.

Zo’n verduurzamingsingreep kan uiteraard niet zonder goede isolatie. Zowel het dak, de plafonds van de bergingen en alle gevels werden geïsoleerd. Vanwege de smalle spouwen zou spouwisolatie nooit voldoende rendement opleveren. Binnenisolatie was ook geen optie, de appartementen met rond 55 m2 woonoppervlak zijn daar te klein voor. Daarnaast zou dan elke woning leeg moeten en dat brengt veel overlast voor de bewoners met zich mee. De isolatie kan dan veel beter aan de buitenkant worden gedaan. Daarom is hier voor buitengevelisolatie gekozen. Groot voordeel van die keuze was ook dat meteen alle koudebruggen goed konden worden aangepakt, zoals bijvoorbeeld de aansluitingen met het geïsoleerde dak. Met spouw- of binnenisolatie zou die aansluiting nog apart moeten worden aangepakt en dat is vaak minder effectief.

Voor de vijf woonlagen tellende flats is het gevelisolatiesysteem Alsecco Basic gebruikt met 14 cm dikke polystyreen platen. Op de isolatieplaten is een cementgebonden mortel aangebracht waarin een wapeningsweefsel is ingebed. Op de onderste twee meter van kopgevels, die direct aan de straat grenzen, is de veel stootvastere Carbon mortel toegepast. Het isolatiepakket is afgewerkt met een witte en een grijsbruine siliconenharsgebonden sierpleister én met steenstrips van Alsecco. De steenstrips wijken qua uiterlijk niet heel veel af van de originele bakstenen. Grote verschil is vooral dat ze mineraal zijn en niet keramisch. De afwerking is slagregendicht, water zal er dus nauwelijks in kunnen doordringen. En wat er aan water in komt, kan er ook weer uit; het volledige gevelisolatiesysteem is damp open.

Op de Alsecco website vindt u meer informatie over de minerale steenstrips en foto’s van het project.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
Sluit deze advertentie