All-Electric verwarmen zonder geluidsoverlast: het overwegen
Javascript is uitgeschakeld

All-Electric verwarmen zonder geluidsoverlast: het overwegen waard?

Geplaatst: 03-10-2019
All-Electric verwarmen zonder geluidsoverlast: het overwegen waard?

Voor het verkrijgen van een bouwvergunning is sedert juli 2018 een aansluiting op het gasnet al niet meer mogelijk, en nadat de woningen met “oude” vergunningen zullen zijn opgeleverd zal voor nieuw te bouwen woningen dan ook verplicht een all-electric oplossing gevonden moeten worden.

Nieuw geluidsnorm komt eraan
De lucht-water warmtepomp behoort dan ook zeker tot één van de oplossingen, in een aantal gevallen introduceert dit echter ook een nieuwe problematiek: geluidsoverlast.
Uit recent onderzoek van Binnenlandse Zaken blijken de nu actieve warmtepompen veel te veel geluid te produceren (53 á 74 dB). Hoewel de eisen nog niet definitief zijn is wel duidelijk dat er strenge eisen gaan komen. Momenteel staat de teller op een maximum van 40dB op de erfgrens (35 dB indien het een tonaal geluid betreft). Daar moet dus nog flink wat verbeterd worden.

Het alternatief
Dat de warmtepomp efficiënter omgaat met de energie dan een direct elektrisch gevoed verwarmingssysteem is geen nieuws maar is die hoge efficiency ook echt nodig en rendementsvol bij de zeer lage warmtevraag, zoals die met de nieuwe BENG eisen in de woningbouw, gaan gelden?

De Nederlandse importeur van Naxis Energy infraroodpanelen Promths Solar & Heating berekende zowel investerings- als de total cost of ownership (TCO) voor een typisch Nederlandse rijtjes/tussenwoning met infraroodverwarming. Omdat er uiteraard ook altijd een warmtapwater energievraag is voor een eerlijke analyse ook een warmtepompboiler toegevoegd aan het dit infraroodverwarmingsconcept.

Conclusie
Om de rijtjes/tussenwoning voldoende te verwarmen en tevens van warmtapwater te voorzien bleek een investering van € 6.350,= te benodigd. De TCO over een periode van 15 jaar lag hierbij tussen de € 1.141,= en € 1.902,= per jaar o.a afhankelijk de ligging van de woning in combinatie met het al dan niet toepassen van zonnepanelen als stroomopwekking.

Kortom verwarmen met infraroodpanelen is in veel gevallen het overwegen waard .

Download de rapporten via https://promths.eu/downloads-professional/

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
Sluit deze advertentie