Archidat Partners - nieuws - boerderij-wolfslaar-te-breda-duurzaam-verbouwd
Javascript is uitgeschakeld

Boerderij Wolfslaar te Breda duurzaam verbouwd

Geplaatst: 28-01-2019
Boerderij Wolfslaar te Breda duurzaam verbouwd

In opdracht van de gemeente Breda, werd Boerderij Wolfslaar, al sinds 1968 een begrip en gewaardeerde plaats voor jong en oud, verduurzaamd. Hiervoor werd een grondige verbouwing voorzien. De oudste gebouwen op het terrein van Boerderij Wolfslaar in Breda werden gesloopt om plaats te maken voor nieuwe panden, die volledig van natuurlijke en eerder gebruikte materialen zijn gemaakt.

De verbouwing: duurzaamheid centraal
Winters bouw & ontwikkeling uit Breda stond als hoofdaannemer in voor dit speciale project, waarbij vele uitdagingen moesten worden getackeld. Tijdens de werkzaamheden bleef de boerderij open voor publiek. Het garanderen van de veiligheid voor zowel bezoekers, personeel van de Boerderij en werklui was een eerste vereiste. Er werd gestart met de verduurzaming van het entreegebouw met winkel, hierbij is daar waar mogelijk gebruik gemaakt van biobased en circulaire materialen. Daarnaast was het een hele uitdaging om het Tuinhuis van Charlotte, om te toveren tot een duurzaam, circulair en biobased gebouw. Voor de verbouwing van dit tuinhuis en de horecagelegenheid werden herbruikbare kozijnen (circulair) en roggestro (biobased) gebruikt. Dit stro werd als isolatiemateriaal in de spouwmuren gebruikt. Het buitenlokaal en quarantainehok worden begin 2019 verbouwd, hier zullen ook circulaire en biobased materialen ingezet worden.Terug naar de natuur, back to basic.

sedumsedum

Hierop voortbordurend werd een helofytenfilter voor waterzuivering aangelegd. Voor de waterbuffering moest het nieuwe gebouw voorzien worden van een groendak, oftewel een duurzaam en gegarandeerd waterdicht dak, aangelegd door Dakvisie uit Rijen. Het dak bestaat uit twee vlakke delen en twee schuine delen. Een mooie uitdaging voor het team van Dakvisie. Als dakbedekking werd Derbigum gebruikt; te weten een onderlaag van Derbicoat NT en een toplaag van SP WW. BTL heeft vervolgens de sedumplantjes aangebracht.
Voor het entreegebouw met winkel, werd gekozen voor Derbigum NT dakbedekking: een Derbicoat NT dampremmer en onderlaag en Derbigum NT toplaag, waarmee aan de circulaire eis werd voldaan. Derbigum NT, staat voor New Technology, een dakbedekking met ongekende eigenschappen, levensduur en kwaliteit, waarvan 25% uit gerecyclede bitumen bestaat. Hieruit volgt een CO2-reductie, welke werd berekend en voorgelegd via het afgeleverde CO2-reductie certificaat. In dit certificaat staat beschreven dat het project een CO2-reductie van 2216 kg genereert; dit is een ecologisch voordeel dat overeenkomt met 16155 gereden km of 117 dagen GHG (= broeikasgassen) uitstoot door een Europeaan. Tevens is de dakbedekking 100% recyclebaar.

Om het project perfect af te ronden werden voorzieningen getroffen om het regenwater op te vangen in een buffervat en dit samen met water uit het helofytenfilter voor de toiletten aan te wenden. Zonnepanelen en een windmolen werden geplaatst voor energiewinning. Hiermee is de kinderboerderij CO2-neutraal.

Volgens wethouder Paul de Beer (duurzaamheid) is de plek een ‘voorbeeldproject van circulair en biobased bouwen’.

De verbouwing is afgerond in november 2018, tegelijkertijd met het vijftigjarig jubileum van Boerderij Wolfslaar en werden de deuren van het tuinhuis weer geopend. Jong en oud kunnen blijven genieten van dit prachtig stukje natuur in de bruisende stad Breda.

Subsidie Groendak
De Gemeente Breda geeft subsidie op de aanleg van een groendak.
Voor de aanleg van een groen dak is subsidie verkrijgbaar tot maximaal 50% van de aanlegkosten voor dakbedekking en het groen. Groendaken raken meer en meer in zwang en in gemeenten door heel Nederland worden hiervoor subsidies verleend.

Projectgegevens
Opdrachtgever: Gemeente Breda
Bouwbedrijf: Winters bouw & ontwikkeling
Dakdekker: Dakvisie
Architect: Stroom Architecten
Groenvoorziening: BTL

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • JORDAHL Benelux
  • Fermacell
Sluit deze advertentie