Brandgevaar op daken en vliegvuur
Javascript is uitgeschakeld

Brandgevaar op daken en vliegvuur

Geplaatst: 28-03-2019
Brandgevaar op daken en vliegvuur

Brand wordt veelal gezien als het ergste dat een mens kan overkomen. Nog los van de mogelijk persoonlijke schade en het verdriet, gaat er natuurlijk veel meer verloren. Ook de financiële schade is vaak enorm. Daarom wordt bij elke brand altijd onderzocht wat de oorzaak ervan is.

De schade en alle ellende die brand met zich meebrengt geldt dan niet meer alleen voor de eigenaar of gebruiker van het pand. Denk eens aan aansprakelijkheid.

Niet zelden wordt er ook snel naar het dak gekeken, met de vraag of en in welke mate de dakdekker zijn werk goed heeft gedaan. Of heeft hij exact gewerkt volgens de voorwaardes van de opdrachtgever, zonder dat zij beiden voldoende rekening hebben gehouden met de voorschriften. En waar wordt dan de aansprakelijkheid gelegd.

Zo kan een dak dat vlam heeft gevat ook zijn veroorzaakt door het zogenoemde vliegvuur. Vliegvuur is niets meer of minder, dan rondvliegende vonken. Brandende vaste stoffen kunnen door opstijgende gassen of door de wind worden meegevoerd en ergens anders neerkomen, bijvoorbeeld op een dak. Dat is vaak de oorzaak dat een brand overslaat.

De vraag die daar dan weer wordt gesteld is, of het betrokken dak brandgevaarlijk was.

Of een dak brandgevaarlijk is, is een vraag die te kort door de bocht gaat. NEN 6063 geeft aan, dat het brandgevaar niet specifiek het dak alleen betreft, maar de gehele dakconstructie. Dat betekent, dat ook de onderconstructie, de dampremmende laag, de isolatie en het dakbedekkingssysteem op brandgevaar beoordeeld dienen te worden. Voor elk bedrijf dat zich bezighoudt met dakbedekking, en zeker ook de brandveiligheid ervan, is het dus van belang om conform NEN 6063 naar alle elementen kritisch te kijken.

Brandgevaar is er ook, wanneer er op het dak gewerkt wordt, met name met een brander. Dat is immers niks minder dan open vuur. Al sinds 2009 is het conform NEN 6050 verplicht om brandveilig te werken op daken. Dat geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor renovatie en onderhoud van daken. Alle eisen waaraan voldaan moet worden als er wordt gewerkt met open vuur op een dak staan daarin beschreven. De brander kan en mag gewoon worden gebruikt, mits de risico’s vooraf in kaart zijn gebracht, er voor de juiste systemen is gekozen en er met de juiste materialen wordt gewerkt. Werken volgens de NEN 6050 betekent, dat het risico op brand dan tot een minimum wordt beperkt. En dat is voor iedereen van het grootste belang.

Voorkomen is beter dan blussen is een oud gezegde. En zo is het nog steeds. Niet alleen ter voorkoming van problemen zoals met name brand –direct tijdens de werkzaamheden, of indirect als gevolg van vliegvuur- maar ook om de mogelijke aansprakelijkheid van de dakdekker en eventueel zijn opdrachtgever te voorkomen is het werken volgens de voorwaardes van NEN van het grootste belang. Daarbij behoort dus nadrukkelijk ook het gebruik van de juiste materialen en systemen.

SOPREMA BV heeft een keur aan producten die aan alle eisen en voorwaarden voldoen om veilig en goed te kunnen werken conform NEN 6050 en 6063. Van toplagen, onderlagen en dampremmende lagen, ze voldoen alle aan de strenge eisen. Zo kan elke dakdekker met een gerust hart zijn werk doen.

Kijk voor meer informatie over deze producten eens op www.soprema.nl bij de bitumineuze waterdichting.

Alle technische informatie over de producten zijn terug te vinden op de website onder “Documentatie”. Contact opnemen mag natuurlijk ook.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
Sluit deze advertentie