Cultuurpaleis met technische hoogstandjes opent deuren na de
Javascript is uitgeschakeld

Cultuurpaleis met technische hoogstandjes opent deuren na de bouwvak

Geplaatst: 11-05-2021
Cultuurpaleis met technische hoogstandjes opent deuren na de bouwvak
Beeld: Bouwcombinatie Cadanz

Naar verwachting zal cultuurcentrum Amare, ook bekend als OCC, in september de deuren openen. In het gebouw komen vier zalen voor dansvoorstellingen, concerten en podiumkunsten. Bijzonder aan dit project is de akoestische scheidingen en dilataties. ‘’De aanpak waarbij er zulke hogen eisen worden gesteld wat betreft akoestiek, komt maar in enkele gebouwen in Nederland voor”, vertelt een Velox-medewerker die als kwaliteitscontroleur en toezichthouder bij het betrokken is.

Amare wordt in gebruik genomen door het Zuiderstrandtheather, Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium. De naam is ontleend aan het Latijnse werkwoord amare (liefhebben) en het Italiaanse a mare (aan zee).

7 bouwlagen
De bouw van Amare op het Haagse Spuiplein startte 1 juni 2007 officieel. Wethouder Joris Wijsmuller (Cultuur) verrichtte de start. Dat deed hij samen met burgemeester Pauline Krikke, de directeuren van de culturele instellingen en bouwcombinatie Cadanz. Het cultuurcomplex telt 7 bouwlagen en moet voorzien worden van het duurzaamheidcertificaat BREEAM-NL Excellent.

Indeling en voorzieningen
Wanneer bezoekers het gebouw binnenstappen gaan zij de dynamiek van cultuur al ervaren. De theaterzaal ligt direct achter de foyer en biedt 1300 zitplaatsen. Op het grote podium komen dans, cabaret, opera’s, musicals en theatervoorstellingen. Er kunnen enorme decors gebouwd worden, want de backstage is groot.

Op de tweede etage is de concertzaal gelegen. Deze biedt ruimte voor 1500 bezoekers. Het Residentie Orkest, andere grote orkesten en musici gaan daar optreden. De studio’s van Nederlands danstheater liggen op de tweede verdieping. Metershoge ramen en een spiegelwand maken die ruimtes heel licht. Op de 3e verdieping ligt de repetitiezaal die met een uitschuifbare tribune ruimte heeft voor 200 personen.

Onderwijs en amusement op een plek
Het conservatorium is te vinden vanaf de vierde etage. En op diezelfde etage ligt de vierde zaal van Amare, de ensemblezaal. Overdag vindt er onderwijs plaats en ’s avonds zo’n 300 concerten per jaar voor 600 toeschouwers per avond. Op verdieping 4, 5 en 6 zullen zo’n 1000 conservatoriumstudenten en 200 scholieren kunnen studeren. Zij worden in Amare opgeleid tot musicus of danser.

Duurzaamheid
Amare heeft een hoge duurzaamheidsambitie en moet BREEAM-NL Excellent gecertificeerd worden. Het is echter niet standaard om een gebouw met theaterfuncties BREEAM te certificeren. Daarom wordt er een zogenaamd bespoke-traject doorlopen. Dit is samen met de Dutch Green Building Council (DGBC), de beheerder van BREEAM-NL, opgezet. Hierbij is dus sprake van een op maat gemaakte beoordelingsrichtlijn voor Amare.

Om in aanmerking te komen voor het certificaat is in beginsel goed nagedacht over onder andere het energie- en waterverbruik, materialisatie, welzijn van de gebruikers en de omgeving. Concreet kun je bij Amare denken aan de geplaatste LED-verlichting, zonnepanelen (+/- 4.000 m2), koudeopslag in de bodem en hemelwater voor het doorspoelen van de toiletten.

Betrokken partijen
Het gebouw is ontworpen naar de nieuwste akoestische inzichten door architecten JCAU en NOAHH. De opdrachtgever is de gemeente Den Haag. De hoofdaannemers zijn Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw (samen bouwcombinatie Cadanz). En de elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties zijn gerealiseerd door HOMIJ.

Een medewerker van projectbureau Velox draagt als kwaliteitscontroleur en toezichthouder ook bij aan dit project. Hij vertelt over de technische hoogstandjes die het complex rijk is. Deze tijden vragen om innovatieve oplossingen om geluid in de zalen binnen de 4 muren te houden, zo blijkt uit het interview.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
Sluit deze advertentie