Archidat Partners - nieuws - de-voordelen-van-houtvezelisolatie
Javascript is uitgeschakeld

De voordelen van houtvezelisolatie

Geplaatst: 04-04-2019
De voordelen van houtvezelisolatie

In april 2018 heeft SOPREMA haar nieuwste productgroep in Nederland gelanceerd, onder de naam Pavatex. Dit is een houtvezelisolatie, die in andere landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk al veel meer bekendheid geniet.

Daar wordt veel meer met hout gebouwd en van het resthout wordt vervolgens houtvezelisolatie gemaakt, variërend van flexibele isolatie tot vormvaste platen. De productie van houtvezel als isolatiemateriaal gebeurt op verschillende manieren: een droog of een nat productieproces.

Over de verschillen tussen beide processen kan wel een en ander worden uitgelegd, maar hier staan we vooral stil bij de voordelen versus de vooroordelen van houtvezel als isolatie materiaal. Want bij “hout” als materiaal in de bouw, denk je al snel aan brandgevaar.
Toch is het zeer goed mogelijk om met houtvezelisolatieplaten zeer brandstabiele constructies te maken.

De bijzondere opbouw en structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor, dat zich bij brand aan de buitenzijde een koolstoflaag vormt die zuurstof tegenhoudt en daardoor het vuur remt. De hoge warmte-opslagcapaciteit van houtvezel zorgt er bovendien voor, dat vuur minder snel overslaat naar aangrenzende delen, zoals bijvoorbeeld panlatten. Overigens niet onbelangrijk is te melden, dat er in geval van brand geen gevaarlijke rookgassen vrijkomen doordat hout van oorsprong een natuurlijk product is.

De voordelen van houtvezelisolatie zijn legio. Allereerst biedt het een uitstekende bescherming tegen kou, aangezien het –net als hout zelf- een hoge isolatiewaarde heeft. Lambdawaarden van 0,047 w/mK tot zelfs 0,036 w/mK zijn zeer gebruikelijk. Dit betekent simpelweg, dat er in de winter beduidend minder gestookt behoeft te worden en de energierekening per saldo een stuk lager zal uitvallen.

Andersom, als bescherming tegen warmte of hitte van buitenaf geldt, dat een lage lambdawaarde alleen niet voldoende is. De warmte-opslagcapaciteit van het isolatiemateriaal is dan evenzeer van belang. Bij houtvezelisolatie ligt die beduidend hoger dan bij andere, meer courante isolatiematerialen. Is de slaapkamer onder het dak gesitueerd en is het dak geïsoleerd met houtvezel, dan zal de zomerse hitte de slaapkamer nauwelijks bereiken, terwijl het isolatiemateriaal ’s-nachts zijn warmte weer aan de buitenlucht afgeeft.

Hout en houtvezel is en blijft een natuurlijke grondstof. Het gebruik ervan betekent aldus, dat er ook na de plaatsing van houtvezel in de woning geen schadelijke stoffen vrijkomen. Natuurlijk is het als natuurlijke grondstof ook nog eens volledig recyclebaar, wat voor het milieu weer belangrijk is. Circulair bouwen, of beter gezegd circulair isoleren is hier optimaal aan de orde.

Overigens heeft houtvezel als isolatiemateriaal de natuurlijke eigenschap, dat het diffusie-open is. Dat betekent dat de bouwschil langs de binnenzijde niet met een dampdicht scherm afgesloten moet worden, zoals dat bij andere materialen wel nodig is, ter voorkoming van vochtophoping en daarmee schimmels. Bij houtvezelisolatie, wat diffusie-open is, kan het vocht van binnenuit naar buiten worden afgevoerd. Overigens blijft een goede ventilatie altijd noodzakelijk ter voorkoming van vochtophoping of de afvoer van vocht. Het verwerken van houtvezel als isolatiemateriaal heeft ook een groot voordeel. In tegenstelling tot isolatiematerialen zoals glas- of steenwol geeft het namelijk geen fysieke irritaties.

Een extra aspect van houtvezelisolatie, dat misschien niet altijd de aandacht krijgt die het verdient, is dat het ook een uitstekende akoestische isolatie garandeert. Door het hoge gewicht en de poreuze vezelstructuur levert dit uitstekende prestaties op voor het absorberen van lucht- en contactgeluid.

Nog niet overtuigd van de voordelen van houtvezelisolatie?

Op de website van SOPREMA kunt u meer lezen over Pavatex: https://www.soprema.nl/nl/article/sopravoice/de-zes-voordelen-van-isoleren-met-houtvezelisolatie

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
Sluit deze advertentie