Archidat Partners - nieuws - duurzaamheid-in-de-breedste-zin-van-het-woord-in-rhenus-logistics
Javascript is uitgeschakeld

Duurzaamheid in de breedste zin van het woord in Rhenus Logistics

Geplaatst: 14-01-2019
Duurzaamheid in de breedste zin van het woord in Rhenus Logistics

BREEAM Outstanding distributiecentrum Rhenus Logistics in Tilburg is een ontwerp van Habeon Architecten. Het resultaat is beslist geen saai, rechttoerechtaan magazijn. Het is een futuristisch distributiecentrum met ronde vormen in staal, glas en aluminium. Gevelbouwer Portalume maakte de gevels met het aluminium vliesgevelsysteem CW 50 van Reynaers.

DC New Logic III van Rhenus Logistics op bedrijventerrein Het Laar in Tilburg valt op door zijn uitgestrektheid, ronde vormen en het vele glas. Architect Hung Tran van Habeon Architecten is verantwoordelijk voor het tot de verbeelding sprekende ontwerp van NewLogic III.

Duurzaam betekent ook flexibel
De locatie langs de snelweg vormde een inspiratie voor zijn ontwerp. Dit logistieke centrum is extreem duurzaam in de breedste zin van het woord, verzekert Tran. “Dus niet alleen in materiaal- en energiegebruik, maar ook doordat het een prettige werkomgeving biedt en flexibel indeelbaar is. Dat moet ook, want de ontwikkelingen in de logistieke branche gaan razendsnel en willen we dat deze gebouwen lang kunnen blijven staan, dan moeten we ze slim ontwerpen. De opdrachtgever eiste ook uitdrukkelijk een distributiecentrum voor de toekomst.”

De architect combineerde een opvallende ellips-vorm dus met hoge duurzaamheidseisen. Zo ontstond een futuristisch en energiezuinig distributiecentrum met grote vliesgevels om zoveel mogelijk daglicht te laten binnenvallen voor een prettige werkomgeving. De grote luifel die door de uitsnede in de ellips ontstaat aan de lange zuidzijde, fungeert als zonwering voor het kantoor dat erachter ligt.

De twee ellipsvormige kopgevels bestaan geheel uit vliesgevels. Portalume Gevelsystemen, specialist in aluminium geveltechniek, produceerde, leverde en monteerde zo’n 3.700 vierkante meter aluminium vliesgevels met Reynaers CW 50 profielen. De gevels zijn volledig in 3D uitgewerkt. Ongeveer 95 % van de vliesgevels is machinaal geproduceerd, alleen de ronde delen zijn handgemaakt. Tran over zijn keuze hiervoor: “Aluminium kozijnen passen prima bij een distributiecentrum want ze zijn onderhoudsvrij. Bovendien kun je met deze aluminium profielen zo slank detailleren dat je het zichtbare materiaal kunt minimaliseren en het glasoppervlak maximaliseren.”

BREEAM
Bij het dynamische, open en duurzame karakter van het gebouw spelen het vele glas en het gebruik van vliesgevelsysteem CW 50 en raam- en deursysteem CS 77-HI een belangrijke rol. New Logic III behaalde er BREEAM-NL Ontwerpcertificaat Outstanding mee.

Interesse voor een profilering op maat? Neem contact op met de adviseurs van Reynaers.
Kijk op www.reynaers.nl of bel +31 (0)492 – 561020

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • Köster afdichtingssystemen
Sluit deze advertentie