Duurzame brandweerkazerne met circulaire ClickBrick-gevels
Javascript is uitgeschakeld

Duurzame brandweerkazerne met circulaire ClickBrick-gevels

Geplaatst: 01-07-2021
Duurzame brandweerkazerne met circulaire ClickBrick-gevels

Gasloos, onderhoudsarm, energiezuinig en multifunctioneel. Dat zijn de kenmerken van de nieuwe brandweerkazerne in Bodegraven. Met de ambitie om een duurzame en toekomstbestendige kazerne te realiseren, koos JB Architectuur uit Alphen a/d Rijn voor een hoofdvolume met een lessenaarsdak, bekleed met zonnepanelen.

In combinatie met een warmtepompsysteem en andere energiezuinige installatiecomponenten, zorgt dit voor een zelfvoorzienend gebouw. Het duurzame karakter wordt benadrukt door de Cradle to Cradle gecertificeerde ClickBrick Cube gevelbakstenen.

Strategische locatie
De nieuwe onbemande kazerne was noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de zorgnormen. De nieuwe locatie is strategisch gelegen op naast liggend terrein, aan een van de belangrijkste uitvalswegen van Bodegraven; uitstekend bereikbaar voor de vrijwillige brandweerlieden. Architect John Bieze: “Het idee voor een hoofdvolume met lessenaarsdak is ingegeven door de wens om zonnepanelen toe te passen. Daarmee zijn de meer opgaande gevels gericht naar de bestaande woonwijk, waar veelal metselwerk is gebruikt als omgevingsreferentie. Door deze kloeke hoofdvorm, met geintegreerde remise, lag het voor de hand om één gevelmateriaal te gebruiken. Dit versterkt immers het algemene beeld.”

Duurzame organisatie
Bieze: “Omdat we het beeld van een duurzame organisatie wilden versterken, zijn we op zoek gegaan naar een duurzaam geproduceerd en remontabel verwerkt gevelmateriaal. Zo kwamen we uit bij het ClickBrick-gevelsysteem met Birchwood als bepalende hoofdkleur. Deze heeft zachte aardetinten en een ruwe, ‘omarmende sluier’ als oppervlaktestructuur. Als ondersteunende kleur hebben we de Teakwood gevelsteen gebruikt voor het hoekaccent als baken en om het gebouw als geheel een plint te kunnen geven.”

ClickBrick Birchwood

Weinig gevelopeningen
De keuze voor het circulaire droogstapelsysteem ClickBrick paste heel goed bij het ontwerp omdat de brandweerkazerne weinig gevelopeningen heeft. Bieze: “Het is wel van belang om goed te werken vanuit de strakke moduulmaat van de gevelsteen en hier qua detaillering van negges en dergelijke rekening mee te houden. De enige complicerende factor was de opgaande dakrandaansluiting van de langsgevels, waarbij de beoogde, standaard bouwsystematiek niet helemaal kon worden toegepast. Dit is opgelost met gezaagde, onderling verlijmde stenen.”

Uniek door hergebruik
Voor Bouwbedrijf Nobel uit Bodegraven was de nieuwe brandweerkazerne de eerste kennismaking met ClickBrick. Projectleider Marco Nobel: “Gezien onze beperkte ervaring met ClickBrick hebben wij voor dit project de samenwerking opgezocht met Van Milligen Metselwerken uit Hardinxveld-Giessendam. Omdat de architect de maatvoering van het gebouw en de (kozijn)sparingen zorgvuldig had uitgewerkt, liepen wij in het werk niet tegen verrassingen aan. De realisatie is voorspoedig verlopen en wij zijn erg enthousiast over het resultaat. Omdat de gevelstenen zonder mortel of lijm zijn verwerkt, kunnen ze zonder problemen voor dezelfde toepassing hergebruikt worden. Dat is wat dit systeem echt uniek maakt!”

Architect: John Bieze Architectuur, Alphen aan den Rijn
Aannemer: Nobel, Bodegraven
Gevelbaksteen: Birchwood SP ClickBrick

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • BIA Beton
  • Kubus Informatiesystemen
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
Sluit deze advertentie