Eén vierkante meter dakbedekking geeft twaalf mensen elk jaa
Javascript is uitgeschakeld

Eén vierkante meter dakbedekking geeft twaalf mensen elk jaar schone lucht

Geplaatst: 06-05-2013
Eén vierkante meter dakbedekking geeft twaalf mensen elk jaar schone lucht
Bijzondere bitumen dakbedekking zuivert lucht van stikstofoxide

Slechts één vierkante meter van de bitumen dakbedekking Noxite geeft net zoveel schone lucht als twaalf mensen elk jaar inademen. Noxite zet stikstofoxiden (NOx) in de lucht om in onschuldig nitraat. Op diverse plaatsen in Nederland worden de normen voor luchtkwaliteit overschreden. Overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen onderzoeken mogelijkheden om de concentraties van NO en NO2 terug te dringen. Icopal heeft een bitumen dakbedekking (Noxite) ontwikkeld die een deel van deze luchtverontreiniging afbreekt.

Door Noxite toe te passen op gebouwen en ook andere partijen daartoe te stimuleren, zal Noxite een belangrijke bijdrage leveren aan het voldoen aan de normen voor luchtkwaliteit.

50.000m3
Eén vierkante meter Noxite zuivert elk jaar omgerekend ruim 50.000 m3, oftewel 50 miljoen liter vervuilde lucht volledig van NOx. Aangezien een gemiddelde volwassen Nederlander per jaar zo’n vier miljoen liter lucht gebruikt, wordt er voldoende gereinigd om 12 mensen schone lucht te geven. Om een andere vergelijking te geven: 100 m2 Noxite kan zoveel NOx uit de lucht zuiveren als een gemiddelde auto over 15.000 km produceert.

Icopal heeft dit product aanvankelijk onder EshaGum 446 Noxite op de markt gebracht, echter Noxite wordt nu ook op een aantal andere typen dakbanen toegepast: het betreft hier EshaGum 470, EshaFlex 370 en EshaFlex 370 MF, alle met de toevoeging Noxite, waardoor de dakbanen een bredere toepassing kennen.

Katalysator
Het werkt als volgt: in het granulaat van Noxite zit titaniumdioxide. Die stof werkt als een katalysator: het zet het schadelijke stikstofoxide (NOx) in de lucht om in een onschuldig nitraat dat door de regen wordt weggespoeld. NOx is een verzamelnaam voor stikstofoxiden, waarvan de belangrijkste NO en NO2 zijn. NO ontstaat in alle verbrandingsmotoren (auto’s, vliegtuigen), CV-installaties, energie-installaties, overal waar een brandstof met lucht wordt verbrand.

TNO
Op verzoek van Icopal heeft TNO het luchtzuiverend vermogen van daken onderzocht. TNO heeft dat gedaan door middel van laboratoriumproeven en praktijkproeven op een dak bij Schiphol. Uit de TNO-proeven komt naar voren dat Noxite dakbedekking NOx opneemt en afbreekt.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Calduran Kalkzandsteen
  • BIA Beton
  • Archidat Bouwformatie
  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
Sluit deze advertentie