Fermacell en Uniwarm leveren klimaatplafond voor all electri
Javascript is uitgeschakeld

Fermacell en Uniwarm leveren klimaatplafond voor all electric villa

Geplaatst: 03-11-2016
Fermacell en Uniwarm leveren klimaatplafond voor all electric villa

Aan de rand van Doetinchem verrijst een all electric villa, die is opgebouwd uit natuurlijke materialen. Zo is het Douglas-hout, dat gebruikt is voor de draagconstructie, afkomstig van bomen uit het nabijgelegen landgoed Slangenburg.

Door middel van 28 PV-panelen wekt de woning zelf energie op. Deze energie wordt onder andere benut voor de warmtepomp van het klimaatplafond van Uniwarm. Het plafond is afgewerkt met duurzame Fermacell gipsvezelplaten. Deze zijn gefabriceerd uit gerecycled bouwafval en is ook 100 procent recyclebaar. Met lage temperaturen wordt de ruimte gekoeld of verwarmd. De gipsvezelplaten dienen als warmtebuffer: zij houden warmte of koelte langer vast dankzij hun massa.

Koelbehoefte
Voor de bouw van de villa is gebruikgemaakt van hout uit de omgeving. Het gekapte hout is door Bouwbedrijf Lettink, verantwoordelijk voor de uitvoering in dit project, verzaagd tot planken en spanten. De keuze voor dit materiaal was eenvoudig: het is duurzaam en heeft uitstekende eigenschappen op gebied van isolatie. Zo is de Rc-waarde voor zowel het dak als de gevels van de villa 6,5 tot 7 m2K/W. Deze is hoger dan het Bouwbesluit vereist, namelijk ≥ 6,0 m2K/W voor het dak en Rc-waarde ≥ 4,5 m2K/W voor gevels. Echter, hout is een licht materiaal dat in vergelijking met bijvoorbeeld steen snel opwarmt. Dit leidt volgens Peter Riethorst, directeur van Uniwarm, tot een grotere koelbehoefte. Het klimaatplafond voldoet aan deze behoefte: de koelafgifte is namelijk hoger (60 watt) dan bijvoorbeeld bij vloerverwarming (25 watt).

Papiervezels
Het klimaatplafond wordt verwarmd en gekoeld middels een lagetemperatuurverwarmingssysteem (LTV). De leidingen zijn verwerkt in gipsvezelplaten van Fermacell (18 mm dik). De Fermacell gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels, die zijn gewonnen uit gerecycled afvalmateriaal. Dit past bij het duurzame karakter van de gehele villa.

Zelfvoorzienend
De energie voor het plafond wordt opgewekt door de 28 PV-panelen. De villa van 300 m2 aan de rand van Doetinchem is geheel zelfvoorzienend in energie en heeft geen gasaansluiting nodig. ‘Dit duurzame concept is de toekomst’, meent Peter Vriens, directeur van Fermacell. ‘Gas draagt net als andere fossiele brandstoffen bij aan vervuiling van de aarde. Daarbij is aardgas niet eindeloos voorradig. Gaswinning, zoals nu gebeurt door de boringen in Groningen, zijn daarom ook geen definitieve oplossing. Een all electric gebouw is dan ook een interessant alternatief.’

Meer informatie: www.fermacell.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Dutch Engineering
  • VELUX Commercial
  • Ravago Building Solutions Netherlands
  • Boon Edam Nederland
  • Xella Nederland
  • Bergschenhoek Luchtcomfort
  • Burgerhout
Sluit deze advertentie