Flatbewoners in Emmeloord optimaal beschermd tegen brand
Javascript is uitgeschakeld

Flatbewoners in Emmeloord optimaal beschermd tegen brand

Geplaatst: 22-02-2022
Flatbewoners in Emmeloord optimaal beschermd tegen brand

De vier flatgebouwen aan de Urkerweg in Emmeloord waren hoognodig toe aan een duurzame en esthetische upgrade. Hoewel goed onderhouden, bleken de gebouwen niet bepaald energiezuinig. De kopgevels zijn na-geïsoleerd met de Rockvent Solid; deze isolatieplaten van het onbrandbare steenwol (Euro-brandklasse A1) zijn bij uitstek geschikt voor geventileerde gevels. Voor de gevelrenovatie ontwikkelde VM Geveltechniek een brandveilige aluminium frameconstructie die verdiepingshoog werd gekoppeld aan de betonnen vloerranden.

In het frame zijn de isolatieplaten van Rockvent Solid verwerkt en op de alu-profielen zijn de kleurrijke Rockpanels met een plaatdikte van 9 mm bevestigd.

De gecombineerde toepassing van Rockpanel en Rockvent Solid isolatie zorgt ervoor dat de geventileerde kopgevels van de gerenoveerde flats zijn geclassificeerd met Euro-brandklasse A2-s1, d0. Met beide producten van de ROCKWOOL® Group slaat het project twee vliegen in één klap qua brandveiligheid. Wat dit aspect betreft werden geen concessies gedaan, met als doel de bewoners optimaal te beschermen.

Primeur
Bedrijfsleider Roel van Vliet van VM Geveltechniek zegt over dit project dat deze flatgebouwen in Emmeloord de eerste in Nederland zijn waarvan de geventileerde kopgevels de Euro-brandklasse A2 halen. “Dat is een groot voordeel voor de bewoners, omdat je de kans op brandoverslag via de spouw tot een minimum beperkt. Conform duurzaamheidstesten gaan deze vernieuwde kopgevels een volgende 50 jaar mee.”

In opdracht van VM Geveltechniek heeft De Hoop Timmerwerken de isolatie en gevelbekleding aangebracht. Eigenaar van het bedrijf, Folkert de Hoop was uitvoerder voor de werkzaamheden die zijn uitgevoerd.

Geventileerde gevel rockwool

Naadloze verwerking isolatie
Het aanbrengen van de aluminium frameconstructie was bepaald geen sinecure. De kopgevels hadden een onregelmatig verloop en moesten eerst worden uitgevlakt. Vervolgens kon het aluminium frame worden gemonteerd en konden de twee isolatielagen aangebracht worden. De technisch adviseur van ROCKWOOL heeft voor de aluminium constructie de Rc-berekeningen gemaakt; wat dat betreft werd niets aan het toeval overgelaten. De Rockvent Solid platen werden ter plekke gesneden en daar lieten de voordelen van dit product voor zich spreken.
“Dankzij het rasterpatroon in de isolatieplaten werd het gemakkelijker om ze precies op maat te snijden voor een naadloze verwerking”, zegt De Hoop. “En dat is heel goed mogelijk met deze isolatieplaat van ROCKWOOL.”

De Hoop Timmerwerken heeft de isolatie snel en gemakkelijk kunnen verwerken. “Naar mijn ervaring verwerk je ROCKWOOL isolatie net wat sneller dan andere soorten minerale wol”, zegt De Hoop. “De platen zijn makkelijk te snijden, maar het materiaal blijft vormvast. Voordeel bij dit project was dat de Rockvent Solid platen flexibel gemonteerd konden worden. Vooral bij een onregelmatig verloop van de gevel zoals bij dit project was dat een uitkomst. De platen zijn waterafstotend, waardoor de gevel nog enkele weken open kon blijven staan. De weersinvloeden hebben geen enkel nadelig gevolg gehad voor de kwaliteit van de isolatie.”

Bewoonde toestand
De gevels van de flats moesten in bewoonde toestand worden gerenoveerd. Dus was het zaak om zo min mogelijk overlast te veroorzaken bij de renovatiewerkzaamheden. Door de aluminium frameconstructie te verbinden met de bestaande betonvloeren werd het aantal boorbewegingen met ruim 70% teruggebracht in vergelijking met een traditionele gevelopbouw.
In de verwerkingsvoorschriften van ROCKWOOL stond het exacte aantal bevestigingspunten voor de Rockvent Solid en Rockpanel. Daardoor wisten VM Geveltechniek en de Hoop Timmerwerken precies waar ze aan toe waren, waardoor de montagetijd beperkt bleef zonder al te veel overlast te veroorzaken. “Het was voor ons handig dat de verwerkingsvoorschriften voor beide producten van één leverancier afkomstig zijn en daardoor goed op elkaar zijn afgestemd. Dat werkte een stuk makkelijker”, zegt Folkert de Hoop. “We hebben vanaf pallets de platen verwerkt. Dat kon makkelijk, omdat de platen van Rockvent Solid licht zijn in gewicht.”

Geen koudebruggen
De thermische waarde is naast brandveiligheid de belangrijkste factor van isolatie. De kopgevel haalt nu een Rc-waarde van 6,0.
De Rockvent Solid platen zijn met speciale pluggen bevestigd op de achterconstructie; deze montagewijze voorkomt dat de isolatie bij de bevestigingspunten wordt ingedrukt (het zogeheten matraseffect), waardoor er geen koudebruggen kunnen ontstaan. Daardoor blijft de thermische waarde over de gehele gevel intact gedurende een lange periode. Dit is uitermate belangrijk voor geventileerde gevels.

Prima samenwerking
De eigenaar van De Hoop Timmerwerken en uitvoerder op het werk heeft bij dit project prima samengewerkt met ROCKWOOL. De accountmanager kwam volgens De Hoop regelmatig kijken hoe de isolatie was verwerkt en of de kwaliteit voldeed. “Er zijn kwaliteitsrapportages opgesteld. Daar kwamen gelukkig louter positieve resultaten uit, vergezeld met aandachtspunten waar we tijdens de verwerking op moesten letten.”

Meer informatie: https://www.rockwool.com/nl/toepassingen/gevelisolatie/geventileerde-gevel/

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • TECE Nederland
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
Sluit deze advertentie