Functie en schoonheid ontmoeten elkaar bij moderne gevelbekl
Javascript is uitgeschakeld

Functie en schoonheid ontmoeten elkaar bij moderne gevelbekleding

Geplaatst: 18-07-2018
Functie en schoonheid ontmoeten elkaar bij moderne gevelbekleding

In Groningen stad krijgt een prachtig gebouw vorm. Een gebouw dat hoogstaande architectuur moeiteloos combineert met een duurzaam profiel en voortreffelijke isolatie. De gevel van dit Groninger Forum is allesbehalve standaard. In dit artikel leest u hoe maatwerk en hoogstaande architectuur en moderne geveloplossingen elkaar niet in de weg zitten.

Standaardisatie is populair bij projectbouw. Zo worden kosten gedrukt en het bouwproces versneld. Daar wint uiteindelijk iedereen mee. Die voordelen gaan al gauw verloren wanneer er een uniek gebouw gerealiseerd wordt. Een iconisch gebouw zoals het Groninger Forum, waarvan er geen tweede bestaat. Hoewel dat absoluut waar is, valt met creativiteit en maatwerk veel te ondervangen. De hoogwaardige isolatie-oplossingen van Kingspan beperken zich in ieder geval niet tot rechttoe-rechtaan architectuur.

De uitdagingen van een spectaculair ontwerp
Onder de noemer ‘rechttoe-rechtaan architectuur’ kan het Groninger Forum zeker niet worden geschaard. Het maar liefst 45 meter hoge cultureel centrum is ontworpen door NL Architecten uit Amsterdam. De basisconstructie bestaat uit twee betonkernen die met een staalconstructie, zogenaamde brug aan elkaar worden gekoppeld. Het gebouw heeft afgeschuinde vlakken en loopt taps toe. De gevels lopen van 5 graden voorover tot 25 graden achterover. Dit zorgde wel voor een aantal uitdagingen. Zo heeft de bouw bijna een jaar stil gelegen, omdat het ontwerp aangepast moest worden om het gebouw aardbevingsbestendig te maken. Naast de seismische eisen speelde ook de thermische eisen, de brandklasse, de waterbelasting en de beperkte ruimte in de gevelconstructie een rol in de moeilijkheidsfactor van dit project.

De 10 boven het maaiveld stekende bouwlagen bieden onder meer onderdak aan een bibliotheek, museumzalen, filmzalen, een film café, een grand café op de begane grond, een skylounge met een restaurant en een dakterras met een openluchtbioscoop dat uitzicht biedt over de historische binnenstad. Onder het Forum bevindt zich straks een vijflaagsparkeergarage met ruimte voor een kleine 400 auto’s en een fietsenstalling voor 1200 fietsen.

Meer maatwerk
De vele schuine en hellende geveldelen maken de toepassing van standaard materialen zeer lastig. In de praktijk zijn geen twee geveldelen identiek, dus massafabricatie is een uitdaging. Een uitdaging die Kingspan overigens graag aan gaat. Zo zijn de gebruikte Fermacell powerpanel HD platen uniek gedimensioneerd en ook wij hebben voor dit project de isolatieplaten op maat gemaakt. Daarnaast hebben we geadviseerd om nog een extra waterkerende beschermende folie aan te brengen. Efectis heeft diverse brandtesten op de constructie gedaan om de gewenste certificering van brandklasse B te halen.

Groninger Forum wordt opgebouwd uit betonnen kolommen die met een stalen constructie worden verbonden. Op de betonnen kolommen is de Kooltherm K15 Vliesgevelplaat met een dikte van 70 mm met daarop een 40 mm dikke minerale wol aangebracht. Dit om te zorgen voor een strakke aansluiting bij de grote hoeveelheid ankerpunten die nodig zijn voor de gevelplaten. Tussen de stalen constructie zijn eerst Fermacell Powerpanel HD platen aangebracht. Dit zijn speciale afbouwplaten voor water- en weerbestendige constructies. Op deze panelen is een laag liquid rubber aangebracht en daarop de Kooltherm K15 vliesgevelplaat met een dikte van 90 mm. Het geheel wordt vervolgens voorzien van een waterkerende folie en afgewerkt met prachtige natuurstenen gevelplaten die het uiterlijk van het gebouw kenmerken.

Kingspan is betrokken bij de uitvoering van dit prachtige project. Zowel adviserend, evaluerend en uitvoerend. Zo rapporteren wij meermaals per jaar over de kwaliteit van de uitgevoerde isolatiewerkzaamheden en vooral het resultaat daarvan. Het mooie van isolatie is dat de resultaten merkbaar én meetbaar zijn. Bij het Groninger Forum hanteren wij een hybride aanpak voor de isolatie. Voor de vliesgevel maken wij slanke hardschuimplaten op maat. Dit vullen we aan met minerale wol op plaatsen waar dat beter uitkomt. Het resultaat is een bijzonder gebouw waarvan ook de isolatie goed doordacht en vooral grondig is. De gehele schil is goed geïsoleerd, waarmee het gebouw uitstekend is voorbereid op de hoge duurzaamheidseisen van nu en de toekomst.

Maatwerkisolatie van Kingspan
Goede architectuur en goede isolatie kunnen prima hand in hand gaan. Bij grote, bijzondere gebouwen maakt goede isolatie dan alle verschil. Bent u zelf betrokken bij een uniek project? Kingspan biedt hoogwaardig maatwerk. Meer weten? Bel 0800 - 54 64 777 (gratis) of mail ons op kooltherm.nl@kingspan.com.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Kawneer
  • Heembeton
  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
Sluit deze advertentie