Gangbare stoffen in de lucht voor 75 tot 100 procent geabsor
Javascript is uitgeschakeld

Gangbare stoffen in de lucht voor 75 tot 100 procent geabsorbeerd en geneutraliseerd

Geplaatst: 06-11-2013
Gangbare stoffen in de lucht voor 75 tot 100 procent geabsorbeerd en geneutraliseerd

De manier waarop in een woning of pand wordt geleefd, beïnvloedt voor een groot deel het binnenklimaat. Door het gebruik van parfum, cosmeticaproducten of schoonmaakmiddelen komen Vluchtige Organische Stoffen (VOS) vrij in de ruimte. Deze stoffen hebben een nadelig effect op het comfort van de bewoner van het pand. Een van de voornaamste VOS is Formaldehyde, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie op de zwarte lijst is gezet. De stof wordt namelijk als kankerverwekkend beschouwd door het internationaal agentschap voor kankeronderzoek.

Greenline gipsvezelplaten van Fermacell verbeteren het binnenklimaat. De keratine in de plaat neutraliseert namelijk de VOS voor een groot deel en zuivert de binnenlucht. Silke Mast, technisch projectmanager bij het onafhankelijk Sentinel Haus Institut uit Freiburg, Duitsland: ‘Greenline is door ons als best getest op basis van ECO-institut test 40633-077 en daarom bevelen we het product aan bij aannemers en afbouwers.' De Greenline-platen zijn recentelijk toegepast bij de bouw van prefab strandhuisjes van 25 vierkante meter in Domburg, waarbij een optimaal binnenklimaat in een dergelijke kleine ruimte zwaar weegt binnen de duurzaamheideisen van de gemeente Veere.

Toepassingstechniek
Het gerenommeerde Sentinel Haus Institut heeft de Greenline-platen als beste getest. Hierbij zijn de platen 28 dagen blootgesteld aan 180 verschillende VOS. De werking van de Greenline-gipsvezelplaten steunt op een natuurlijk principe, namelijk het zuiverende effect van schapenwol. Michiel van Dijk, hoofd toepassingstechniek bij Fermacell: ‘Vanwege dit duurzame karakter zijn de platen bewerkt met de dierlijke vezel keratine. De Greenline-plaat absorbeert de VOS en bindt ze daar om ze vervolgens af te breken. De aanwezigheid van Propenal, een VOS die onder meer in sigarettenrook voorkomt, wordt door het gebruik van Greenline tot nul procent gereduceerd.' Formaldehyde, een stof die onder meer in meubels zit, wordt daarmee teruggebracht tot één procent. Deze stof wordt als kankerverwekkend beschouwd. Silke Mast: ‘Greenline behaalde met deze test het beste resultaat. Ons inziens zijn de Greenline-platen beter dan vergelijkbare Duitse producten. Daarom adviseren we partijen in de bouwsector dit product van Fermacell te gebruiken. Het is wel van essentieel belang dat de aannemer weet hoe hij de Greenline gipsvezelplaten moet toepassen.'

Binnenklimaat
De Greenline platen werken - afhankelijk van het gebruik van de ruimte - dertig jaar lang, zelfs nadat het is afgewerkt met bijvoorbeeld pleisterlagen. Volgens de Europese norm EN13501-1 voldoet Greenline aan de classificering A2 s1 d0. De Greenline-producten van Fermacell zijn in Duitsland onlangs toegepast bij een kleuterschool van tweeduizend vierkante meter, maar ze zijn ook geschikt voor kleinere ruimtes, zoals huizen of kantoren. In ziekenhuizen bijvoorbeeld, is Greenline in staat het binnenklimaat en daarmee het patiëntenwelzijn te verbeteren, waardoor het genezingsproces bevorderd wordt.

Duurzaam
In de recent gebouwde strandhuisjes aan de Zeeuwse kust bij Domburg zijn ook Greenline gipsvezelplaten gebruikt. Vanuit de Gemeente Veere was de wens dat deze huisjes uit 2012 zo duurzaam mogelijk werden gebouwd. Eigenaar Koos Kooper: ‘Dit hebben we proberen te bereiken door bijvoorbeeld een zonneboiler te plaatsen en verf op waterbasis te gebruiken. Op die manier komen zo min mogelijk schadelijke stoffen in de lucht. We kunnen natuurlijk niet alle vluchtige organische stoffen voorkomen, aangezien de huurder hier ook een deel in heeft. Daarom hebben de Greenline platen van Fermacell toegepast, op aanraden van advies- en ingenieursbureau Grontmij uit De Bilt. Deze plaat was voor ons de beste combinatie van duurzaamheid en brandwerendheid.'

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
  • Heembeton
Sluit deze advertentie