Halverwege de bouw zei de aannemer: 'Ik ben er klaar mee, ik
Javascript is uitgeschakeld

Halverwege de bouw zei de aannemer: 'Ik ben er klaar mee, ik stop.'

Geplaatst: 02-08-2021
Halverwege de bouw zei de aannemer: 'Ik ben er klaar mee, ik stop.'

Coen van Oostrom is de projectontwikkelaar achter toonaangevende gebouwen als De Rotterdam en Valley. Met zijn technologiebedrijf EDGE ontwikkelt hij duurzame gebouwen vol sensoren. Projectbureau Velox ging met hem in gesprek over het aanjagen van innovatie en de cruciale rol van de bouwsector.

JE ONTWIKKELT DUURZAME GEBOUWEN, VOL TECHNOLOGISCHE SNUFJES. HOE RAAKT DE COMPLEXITEIT VAN DIE GEBOUWEN DE BOUWSECTOR?
Coen van Oostrom: “Een terechte vraag, vooral omdat we pas aan het begin staan van een enorme transitie in de manier van bouwen. Over niet al te lange tijd gaan we naar volledig CO2-neutrale gebouwen, zowel in de operatie als in de realisatie. Dat wordt ongelofelijk ingewikkeld, maar ook ongelofelijk leuk. Alleen de bouwindustrie is daar nu nog lang niet klaar voor."

V: IS HET ZO ERG?
CvO: “In de Nederlandse bouwindustrie valt het nog mee, al is Londen bijvoorbeeld al veel verder. Maar in Duitsland, waar we ook veel ontwikkelen, is het echt een drama. Daar is het al ingewikkeld om een gebouw te maken met een hele basale IT-technologie. Wil je het echt allemaal gaan meten in een gebouw, dan moet de hele keten digitaal gaan werken: de architect, de ontwikkelaar en de bouwer. Er moet een revolutie komen in de industrie. Die kan ertoe leiden dat bepaalde businessmodellen niet meer werken, of dat bepaalde bedrijven zullen moeten fuseren om hun kennis up-to-date te houden. En ook van de overheid gaat dit een andere opstelling vragen. Die zal op een andere manier moeten gaan aanbesteden en niet meer, zoals nu steeds gebeurt, op de laagste prijs moeten sturen.”

V: GAAT ER EEN REMMENDE WERKING UIT VAN DE BOUWSECTOR?
CvO: “In zekere zin wel. Wij zijn met EDGE al twintig stappen verder en zouden al veel meer willen doen. Maar aannemers komen soms terug bij ons en zeggen dan: ‘Al jullie projecten zijn zó ingewikkeld.’ Dat komt mede doordat de projecten die we doen zo groot zijn. Een project als Valley loopt in de honderden miljoenen. Bouwers vinden dat risicovol en zijn daardoor voorzichtig. Als je dan ook nog zegt: ‘Het moet nóg technologischer, vernieuwender en sneller’, dan zegt zo’n grote aannemer: ‘Doe even normaal, ik doe het niet.’ Je zult dus voorzichtig moeten zijn. Het moet net twee procent oncomfortabel worden voor de bedrijven met wie je werkt, maar niet twintig procent oncomfortabel, want dan lopen ze weg en komt er helemaal geen duurzaam gebouw.”

V: HEB JE WEL EENS MEEGEMAAKT DAT EEN AANNEMER WEGLIEP?
CvO: “Dat is wel eens gebeurd ja. In onze gebouwen moeten onderdelen soms op een zeer specifieke manier gemaakt worden, een manier die afwijkt van hoe het normaal gebeurt. En we willen dan ook zeker weten dat het op een bepaalde manier gaat werken. Dit leidde ertoe dat een aannemer halverwege het bouwen zei: ‘Ik ben er klaar mee, ik stop.’ Toen hadden we wel een dingetje.”

Lees verder

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
Sluit deze advertentie