Het isoleren van een jaren '30 woning
Javascript is uitgeschakeld

Het isoleren van een jaren '30 woning

Geplaatst: 18-06-2019
Het isoleren van een jaren '30 woning

Dat er bij nieuwbouw van woonhuizen al ettelijke jaren meer aandacht gegeven is aan een goede isolatie, mag bekend zijn. Energie-, prestatie- en isolatienormen, hoogwaardige isolatiematerialen, warmtepompen, zonnepanelen, luchtdichte folies, het zijn allemaal aspecten van de laatste (tientallen) jaren.

Vroeger was dat natuurlijk duidelijk anders. Van isolatie van muren, daken of dubbel glas was nog geen sprake. Daarin wordt nu meer en meer een inhaalslag gemaakt. Per bouwperiode zijn daarbij nog wel wat verschillen. Een woning uit de jaren ’70 of eentje uit de jaren ’30 van de vorige eeuw is ook qua isolatie of energienorm niet hetzelfde.

Van het totaal aantal bestaande woningen is nog altijd een aanzienlijk deel oorspronkelijk uit de jaren ’30. Woningen die al geruime tijd zeer populair zijn, vooral dankzij de rijke, huiselijke architectuurstijl, het nisje in de voorgevel, erkers, serres, de zadeldaken met grote overstekken, veranda’s en andere sfeervolle details. Maar ook in deze woningen moet het natuurlijk aangenaam en zo goed mogelijk vertoeven zijn en daar hoort een goede isolatie bij.

Isoleren en renoveren gaan vaak samen, maar zeker niet altijd. Wel is een goede voorbereiding noodzakelijk, ook als het alleen om isoleren gaat, waarbij er oog dient te zijn voor de prioriteiten en welke aspecten als eerste aangepakt moeten worden: de vloer, de buitenmuren, de binnenmuren, de spouwmuren of het dak. Het wat en hoe is afhankelijk van de bouwkundige staat en de mogelijkheden van het gebouw/de woning in kwestie. De eigenaar of gebruiker zal daarbij ook de kosten en moeite in zijn afwegingen meenemen.

Wat de keuze voor een goede isolatie ook wordt, voor elk aspect van isolatie van bestaande woningen, ook die uit de jaren ’30, heeft SOPREMA de juiste producten beschikbaar.
Zo zijn er de producten uit het nieuwe XPS-gamma van EFYOS. Dit zijn kwalitatief hoogwaardige isolatieplaten, die zich laten kenmerken door hun multifunctionaliteit. Deze producten kunnen worden toegepast voor het isoleren van binnenmuren, buitenmuren, vloeren, daken, gevels, kelders en zelfs parkeerdaken.

De vraag wat het verschil is tussen XPS en EPS isolatie komt nogal eens aan de orde, vooral in de context van de te realiseren energie-efficiëntie. Hoewel beide producten flexibel toepasbaar zijn, zit het verschil met name in de druksterkte en vochtongevoeligheid. Die is op veel plaatsen van belang, zoals bijvoorbeeld bij platte daken, betonnen vloeren, ondergronden en dergelijke. De dichtheid en vochtongevoeligheid van XPS is in het algemeen beter dan die van EPS. XPS heeft een gesloten cellenstructuur waardoor je deze ook kunt toepassen in vochtige ruimtes, zoals in kelders en op omgekeerde daken. Overigens hebben zowel XPS als EPS een uitstekende thermische geleiding. Een sterke, luchtdichte EPS-plaat heeft dezelfde thermische geleiding als een XPS-plaat.

Een relatief eenvoudige en toch effectieve manier van isoleren in bestaande gebouwen is de isolatie van binnenmuren. SIS REVE SI is hiervoor speciaal ontwikkeld. Een PUR hardschuim isolatieplaat voorzien van een gipskartonplaat met een aluminium inlage. Door het plaatse van deze platen tegen de binnenmuur wordt de warmte binnen en de kou buiten gehouden .

SOPREMA heeft ook voor de isolatie van spouwmuren de beste producten. Het voordeel van spouwmuurisolatie is, dat er op de woonruimte niets ingeleverd wordt. Een goede inspectie vooraf van de spouw is wel noodzakelijk, want er mag geen vocht en geen vuil in de spouw zitten. De Sopratherm ALU 600x1200 bijvoorbeeld, is een harde PUR isolatieplaat en zeer geschikt voor spouwmuurisolatie, maar ook voor de isolatie van binnenmuren en buitengevels. Deze platen zijn aan beide zijden voorzien van een meerlaagse aluminium afwerking met een lage emissie coëfficiënt. De Sopratherm ALU 1000x1200 is meer geschikt voor de isolatie van vloeren.

Kijk voor meer informatie op de website www.soprema.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
Sluit deze advertentie