Het Schip na renovatie identiek aan origineel ontwerp De Kle
Javascript is uitgeschakeld

Het Schip na renovatie identiek aan origineel ontwerp De Klerk

Geplaatst: 28-06-2016
Het Schip na renovatie identiek aan origineel ontwerp De Klerk

Het Schip, icoon van de Amsterdamse School, is al sinds de bouw in 1921 een blikvanger in onze hoofdstad. Ook als de renovatie van de 81 arbeiderswoningen deze zomer is voltooid, blijft de authentieke uitstraling van het gebouw in tact vanwege de monumentale status.

De reden van renovatie is tweeledig: ten eerste is het casco in matige conditie. Ten tweede is het wooncomfort niet voldoende. Dit laatste wordt onder andere aangepakt door de toepassing van een nieuw geintegreerd vloerverwarmingssysteem: JK fermafloor. Hierbij worden in de vloer (opgebouwd uit fermacell Gipsvezelplaten) ter plaatse sleuven ingeslepen voor de verwarmingsbuizen. Het resultaat: een efficiënte warmteopbouw en een dunne vloer van 45 mm met een brandwerendheid van 60 minuten.

Voorkeur
Eén van de oplossingen om het binnenklimaat voor bewoners te verbeteren, is het vernieuwen van de vloer en deze voorzien van geintegreerde vloerverwarming. Philip Breedveld, architect bij Archivolt Architecten uit Amsterdam: ‘In eerste instantie dachten we eigenlijk aan een warmte- en koudeopslag (WKO) in combinatie met plafondverwarming. Hier hebben we namelijk ervaringen mee bij een vergelijkbaar project, de Koningsvrouwen van Landlust. Dit monumentale pand hebben we gerenoveerd tot 188 portiekwoningen. Het Schip steekt echter anders in elkaar. De ramen zijn kleiner met als resultaat een geringe opwarming van het gebouw. Een WKO werkt dan niet optimaal: als er weinig natuurlijke warmte binnenkomt, kan deze ook niet in de bodem worden opgeslagen voor hergebruik in koudere perioden. Daarom zijn we uitgeweken naar een andere oplossing.’

Traditionele warmteopwekking
Bij Het Schip is daarom gekozen voor het gebruik van zonneboilers en PV-panelen. Voor traditionele warmteopwekking wordt gebruik gemaakt van een cv-ketel. Bijzonder aan dit systeem is de gemeenschappelijke installatie van verwarmingsapparaten met een opslagvat voor tien tot twaalf woningen, die individueel worden bemeterd. Met deze installatie zijn minder apparaten nodig en is het onderhoud door de corporatie veel eenvoudiger. Dit systeem is gecombineerd met vloerverwarming.

Dunne vloeroplossing
Deze oplossing is geleverd door fermacell en JK vloerverwarming. Met hun nieuw, gezamenlijk ontwikkelde product JK fermafloor is het mogelijk een dunne vloer te realiseren waarin het lage temperatuur afgifte systeem wordt geintegreerd. Het systeem is in dikten van 25 mm tot 45 mm te realiseren. Voor Het Schip is gekozen voor de variant van 45 mm.

BIM
Gezien de monumentale status van Het Schip, blijft het aanzicht van het gebouw zoveel mogelijk gelijk aan het originele ontwerp van De Klerk. Het bouwteam heeft zoveel mogelijk informatie verzameld uit archieven, zoals bouwtekeningen, bestekken en bouwverslagen. Deze is gebruikt om te bepalen hoe Het Schip er oorspronkelijk uit heeft gezien en wat is veranderd in de renovatie in de jaren zeventig. Ook de bakstenen gevel is nauwkeurig onderzocht. Zo is uitgebreid onderzoek gedaan naar de kleisamenstelling van de baksteen en de wateropname van de stenen. De gebouwdata zijn zoveel mogelijk vastgelegd in BIM, evenals de gegevens van de toepaste producten.

De betrokken partijen bij dit project zijn Eigen Haard (opdrachtgever), LBPsight (bouwfysica), VIAC (installaties), EversPartners (constructeur), Andy Jansen Bouwkostenadvies, Vastbouw (aannemer) en Van Milt Restaurateurs (restauratieaannemer).

Meer informatie: www.fermacell.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Burgerhout
  • BUVA homecare systemen
  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
Sluit deze advertentie