Hoe goede isolatie zorgt dat woningen van het gas kunnen
Javascript is uitgeschakeld

Hoe goede isolatie zorgt dat woningen van het gas kunnen

Geplaatst: 06-09-2018
Hoe goede isolatie zorgt dat woningen van het gas kunnen

Nederland moet van het gas af. Waar gas nog niet zo heel lang geleden gold als (iets) duurzamer alternatief voor olie, wordt nu ook deze fossiele brandstof in de ban gedaan. Letterlijk ook, want het komt straks niet meer uit de Groningse bodem. Dat maakt dat ook gebouwen van het gas moeten. Maar hoe bouwen we gasloos, zonder aan kwaliteit en comfort in te boeten? Daarover meer in dit artikel.

Gasloos bouwen staat volop in de belangstelling en gaat in de komende jaren een enorme vlucht nemen. Zoveel is zeker. Al wordt er op dit moment nog met enige aarzeling op de overheid gewacht. Maar wat betekent dit voor de huidige manier van bouwen? Want het achterwege laten van een gasaansluiting is natuurlijk niet de enige bouwkundige consequentie. Hoe wordt een woning straks verwarmd en hoe zorgen we dat iedereen straks nog steeds warm water uit de kraan krijgt?

Als we spreken over gasloos bouwen, hebben we het al snel over warmtepompen. De meest voor de hand liggende oplossing van de hierboven beschreven uitdagingen. Deze zorgt voor verwarming en warm water uit de kraan. Maar is het echt zo eenvoudig? Laten we eens kijken naar waar u precies rekening mee moet houden bij gebruik van een warmtepomp en hoe het gebruik hiervan zich verhoudt tot goede isolatie.

Isolatie en verwarming
Voordat we dat doen, gaan we eerst een stap terug. Elke vorm van verwarming is immers zinloos zonder goede isolatie, ongeacht de bron van die verwarming. Zonder goede isolatie verdwijnt warmte weer snel en is er meer van nodig om een ruimte een constante temperatuur te geven. Verwarmen bij gebrekkige isolatie is verspilling van energie. Bovendien kan een warmtepomp in principe niet genoeg warmte leveren om een slecht geïsoleerde woning continu te verwarmen.

Bij gebruik van een warmtepomp bij gebrekkige isolatie is het niet goed kunnen verwarmen van de woning niet uw enige probleem. Doordat de capaciteit van de warmtepomp geheel gebruikt wordt voor het verwarmen van de woning, duurt het lang voordat u warm tapwater heeft. Een zwaardere warmtepomp zou dan in theorie nog uitkomst kunnen bieden, maar de kosten daarvan staan totaal niet in verhouding tot de kosten van goede isolatie. Ook bij bestaande bouw.

Kosten warmtepomp versus isolatie
Niet alleen is de aanschaf van een warmtepomp duur, maar na 15 tot 20 jaar is deze toe aan vervanging. En wat dacht u van de onderhoudskosten die u gedurende vele jaren maakt? Meteen goed investeren in isolatie is het betere alternatief. Isolatie gaat de levensduur van de woning mee. Door goed te investeren in de schil en de toepassing van hoogwaardige isolatie, in combinatie met luchtdicht bouwen, zet u een huis neer dat klaar is voor de toekomst. Geheel elektrisch met een zeer beperkte energiebehoefte.

Heeft u dan geen warmtepomp meer nodig? Jazeker wel. Er moet toch warm water uit de kraan komen en ook een goed geïsoleerde woning kan niet zonder verwarming. Maar het verschil is dat u in dit geval slechts een kleine warmtepomp nodig hebt. Eentje die, indien de techniek voortschrijdt, ook weer relatief eenvoudig te vervangen is. Feit is ook dat een warmtepomp per definitie een kwetsbaar stuk techniek is. De kans dat de levensduur tegenvalt – dat deze minder gaat presteren – is altijd aanwezig.

Warmte door warmtebehoud, in plaats van actieve verwarming, is niet alleen voordeliger, het levert ook een veel aangenamer soort warmte op. Als u wel eens gewoond heeft in een huis met gebrekkige isolatie, dan weet u precies waar we het over hebben. Warmte die ontstaat door maar te blijven stoken voelt anders en is vluchtiger dan de aangename warmte die blijft hangen in een goed geïsoleerd huis. Om diezelfde reden staat vloerverwarming er om bekend aangenamere warmte te leveren dan radiatoren. Niet alleen omdat de warmte opstijgt, maar ook omdat deze warmte veel meer geleidelijk wordt afgegeven. En bij warmteafgifte geldt dat geleidelijk beter is.

Meer weten? Lees ons whitepaper
Bij een goede vergelijking tussen warmtepompen en isolatie, hoort natuurlijk een kostenberekening. Daarvoor hebben wij een whitepaper opgesteld waarin alle kosten met elkaar worden vergeleken. Geïnteresseerd in deze whitepaper? Stuur dan een email naar kooltherm.nl@kingspan.com voor meer informatie.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Celdex
  • Techcomlight
  • Duco Ventilation & Sun Control
  • Dycore
  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
Sluit deze advertentie