Hoe voorkom je luchtlekken in een woning?
Javascript is uitgeschakeld

Hoe voorkom je luchtlekken in een woning?

Geplaatst: 11-03-2021
Hoe voorkom je luchtlekken in een woning?

Tochthinder, geluidsoverlast en een hoog energieverbruik, dat wil je in de gebruiksfase van een woning natuurlijk voorkomen. Daarvoor moet de gebouwschil van Calduran kalkzandsteen goed luchtdicht worden uitgevoerd.

Vanuit het Bouwbesluit zijn minimum eisen gesteld aan de luchtdichtheid van een woning. In de praktijk kent men voor luchtdichting de klassen van 1 tot 3, waarbij klasse 1 het minimum is volgens het Bouwbesluit. Klasse 3 wordt vooral geëist bij het bouwen van passief huizen. Hoe hoger de waarde des te meer maatregelen er nodig zijn om de goede kierdichting te verkrijgen.

Luchtlekken
Uit de praktijk blijkt dat luchtlekken meestal ontstaan bij doorvoeringen en aansluitingen. Denk bijvoorbeeld aan de leidingdoorvoeren in de meterkast of aan de aansluiting van het dak op de verdiepingsvloer. Door kalkzandsteen zelf kan geen lucht stromen. Als de verwerker alle lint- en stootvoegen goed vol en zat verlijmd of metselt, kan ook door de wand geen lucht stromen. Zeker niet als deze ook nog voorzien is van een gebruikelijke dunne stuclaag. De stuclaag zorgt voor een volledige afsluiting van alle kieren en gaatjes in randaansluiting en aanwezige dilataties.

Gezond leefklimaat
Kleine kiertjes en gaatjes kunnen de geluidsisolatie sterk negatief beïnvloeden. Voor deze kieren geldt ‘’luchtdicht is geluidsdicht”. Geluidsoverlast wordt daardoor voorkomen. Vergeet niet dat bij een goede luchtdichting er ook voldoende ventilatie aanwezig moet zijn. Bewoners voelen zich prettiger in een woning met voldoende verse lucht. Zorg dus ook voor goede ventilatievoorziening en voldoende draairamen zodat ruimtes dagelijks goed gelucht kunnen worden.

Conclusie
Een luchtdichte woning bereikt men het eenvoudigst door alle wanden te voorzien van de gebruikelijke dunne stuclaag. Hiermee worden alle kieren en naden in en rondom de wand voldoende luchtdicht afgewerkt. Ook wordt hiermee de geluidsisolatie tussen ruimten verbeterd. Daarna nog aandacht voor alle doorvoeringen, kozijn-, dak- en vloeraansluitingen en het energieverbruik door luchtlekken is hiermee tot een minimum beperkt.

Meer informatie over het zo goed mogelijk uitvoeren van een luchtdichte gebouwschil bekijk https://www.calduran.nl/kennisbank/luchtdicht-bouwen

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
Sluit deze advertentie