Hoge isolatiewaarde, tegen een minimaal ruimtebeslag
Javascript is uitgeschakeld

Hoge isolatiewaarde, tegen een minimaal ruimtebeslag

Geplaatst: 26-05-2023
Hoge isolatiewaarde, tegen een minimaal ruimtebeslag

Woningcorporatie de Alliantie heeft 125 sociale huurwoningen in de Amersfoortse wijk Kruiskamp verbeterd en verduurzaamd. De woningen zijn voorzien van een warme jas, energiezuinige ventilatie en zonnepanelen. Hierdoor is het energielabel van E, F of G naar ten minste A of A+ gegaan. Bovendien is het leefcomfort flink verhoogd.

Het isoleren van de gevel leverde hier een belangrijke bijdrage aan, maar was ook complex. Mogelijkheden voor isolatie van de gevel waren er nauwelijks, maar met de voorzetwand W’all-in-One PG50-was toch een acceptabel en comfortabel niveau haalbaar.

De woningen in de Kruiskamp beschikten over ongeïsoleerde buitenmuren. Vanwege de monumentale status mocht niets aan de buitenzijde van deze muren gewijzigd worden. Omdat een spouw ontbrak, bleef alleen isoleren aan de binnenzijde als optie over, maar ook hier waren de mogelijkheden beperkt. Vanwege de geringe woninginhoud moest het ruimtebeslag zo minimaal mogelijk blijven. Geen enkel probleem voor de dunne en prefab samengestelde W’all-in-One® PG50 voorzetwanden, die met slechts 40 mm PIR, 2 dampremmende folies en 9,5 mm gipsplaat een RC-waarde van 1,95 m2K/W weten te halen.

De wandelementen zijn door montagebedrijf HB Onderhoud en Beheer op regelwerk (rachels) en met minimale bewonersoverlast aan de gevels bevestigd. Stukken die in de breedte werden afgezaagd, konden elders opnieuw worden benut. Hierdoor ging nergens materiaal verloren.

Maatwerk dagkant
In navolging van de voorzetwanden heeft Faay ook maatwerk geleverd voor de geïsoleerde dagkanten, die standaard 36 cm breed zijn. Bij de montage van een proefwoning viel op dat de 35 cm brede dagkanten voor deze woningen te breed waren en steeds op maat werden ‘verzaagd’, met enorm veel afval tot gevolg. Faay zet als organisatie zetten hoog in op duurzaamheid en reductie van afvalstromen. Om die reden heeft Faay aannemer Rutges Vernieuwt aangeboden om dagkanten te leveren met een breedte van 17 cm, zoals op de meeste plekken benodigd was. Dit scheelt niet alleen afval, maar ook materiaal en kosten. Bovendien kon veel sneller en efficiënter gewerkt worden.

Opdrachtgever: woningcorporatie De Alliantie
Gerealiseerd door: Rutges Vernieuwt
Montagebedrijf: HB Onderhoud en Beheer
Leverancier wanden: Faay Vianen B.V.

Faay

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
Sluit deze advertentie