Hoofdentree als vluchtroute?
Javascript is uitgeschakeld

Hoofdentree als vluchtroute?

Geplaatst: 04-03-2021
Hoofdentree als vluchtroute?

Een entree is niet alleen het aantrekkelijke visitekaartje van het gebouw waar je graag naar binnen loopt. Je wilt er ook zo snel mogelijk weer door naar buiten kunnen in geval van nood. Daarom is een vluchtweg verplicht in elk gebouw. Er is nog weleens onduidelijkheid of een automatische draaideur (tourniquetdeur) ook als vluchtroute mag dienen en onder welke voorwaarden. In dit artikel leest u welke eisen door het Bouwbesluit 2012 gesteld worden aan een draaideur als vluchtweg.

Wanneer de hoofdentree als vluchtweg moet dienen is het belangrijk om met een aantal regels rekening te houden. Sinds april 2013 is de EN 16005 van kracht, de veiligheidsnorm voor het gebruik van automatische deuren. In deze norm staan veiligheidsregels waar automatische toegangsdeuren voor voetgangers aan moeten voldoen. Zo ook de eisen die gesteld worden aan een tourniquetdeur als vluchtweg.

Dit zijn de belangrijkste regels die hierop van toepassing zijn:
• De draaideur moet een diameter hebben van minimaal 2200 millimeter.
• Het deurenstel van de tourniquet moet in alle gevallen omklapbaar (collapsible) zijn.
• De deurvleugels moeten in beide richtingen omgeklapt kunnen worden, ongeacht de stand van het deurenstel. Zo kan vanuit iedere positie een vluchtroute gecreëerd worden.
• Het mag niet te veel moeite kosten om de deurvleugels samen te vouwen. De omklapkracht van het deurenstel mag dan ook maximaal 220N zijn.
• Automatisch aangedreven draaideuren dienen bij spanningsuitval of na een signaal van brandmeldinstallatie handmatig bedienbaar te zijn.

Vluchtroute

Als u een bepaalde entree voor ogen heeft die om wat voor reden dan ook niet voldoet aan de eisen van een vluchtweg, kan dit ondervangen worden met een additionele vluchtweg. In zo’n geval kunnen naastliggende deuren of bijvoorbeeld een zij-ingang als vluchtroute dienen.

Vluchtbreedte volgens het Bouwbesluit 2012
Als aanvulling op deze Europese norm staan ook in het Bouwbesluit 2012 een aantal eisen. De belangrijkste daarvan is de minimale vluchtbreedte van een doorgang. Deze moet 60 centimeter zijn als de vluchtroute wordt beschermd door compartimentering (rook- en brandwerende delen). Als dit niet het geval is, moet de vluchtbreedte minimaal 85 centimeter zijn. Als de entree ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk moet zijn, is een minimum vluchtbreedte van 85 centimeter altijd vereist.

Esthetische wensen
Het is erg vervelend als ontwerpideeën aangepast moeten worden omdat ze niet voldoen aan de benodigde vluchtwegmogelijkheden. Om teleurstellingen en faalkosten te voorkomen is het belangrijk dat de leverancier in een zo vroeg mogelijk stadium meedenkt met de ontwerpende partij. Daarbij is altijd het uitgangspunt: hoe kunnen de esthetische wensen zoveel mogelijk overeind blijven zonder dat de veiligheid van de gebruikers in gevaar komt? De praktijk leert dat er in elke situatie volop mogelijkheden zijn om tot een veilige entree met vluchtroute te komen, zonder in te boeten op de uitstraling.

Weten aan welke eisen een entree nog meer moet voldoen?
Lees alle functionele, esthetische eisen en normeringen van een entree in dit Whitepaper.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Nelskamp Dakpannen
  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
Sluit deze advertentie