Isolatie speelt een grote rol als het gaat om welzijn en com
Javascript is uitgeschakeld

Isolatie speelt een grote rol als het gaat om welzijn en comfort

Geplaatst: 04-09-2018
Isolatie speelt een grote rol als het gaat om welzijn en comfort

Wat isolatie en binnenvallend daglicht in gebouwen met elkaar te maken hebben, is niet direct duidelijk. Toch bestaat er een relatie tussen, die veel betekent voor hoe een gebouw beleefd wordt door gebruikers. In dit artikel gaan we in op het belang van daglicht en hoe u als ontwikkelaar de hoeveelheid daglicht in een gebouw maximaliseert.

Daglicht doet veel. Misschien wel meer dan we denken. Het stimuleert de aanmaak van vitamines en zorgt voor een fit en goed gevoel. De juiste mate van daglicht gedurende de dag zorgt ervoor dat u ’s nachts beter slaapt. En ook ons eetpatroon en onze lichaamstemperatuur, stemming en leerprestaties worden (indirect) beïnvloed door de mate waarin we blootgesteld worden aan natuurlijk licht. En toch verblijven we niet primair buiten. Dat is natuurlijk een logisch gevolg van ons klimaat. Maar juist omdat we vooral binnen zijn, moeten we goed nadenken hoe we het daglicht naar binnen halen.

Daglicht zorgt voor gezonde en tevreden werknemers
Mensen brengen tot wel een derde van al hun tijd door op de werkvloer. Als we de gezonde effecten van daglicht waarderen, dan zou dat daar zeker tot uiting moeten komen. Gelukkig helpt de wetgever hier een handje met regels over daglicht op de werkvloer. Dat gaat dan over de hoeveelheid daglicht die binnenvalt, maar ook over de gelegenheid die werknemers moeten krijgen om pauzes buiten door te brengen. Daarnaast kan een keuze voor het juiste kunstlicht ook veel betekenen.

Welk effect heeft isolatie op daglicht op de werkvloer?
Ramen zijn vanzelfsprekend de meest voor de hand liggende bron van daglicht op de werkvloer. Maar daarmee is lang niet alles gezegd. De vorm en het aantal ramen maakt uit, maar ook de dikte van de muren. En daar speelt isolatie dan weer een grote rol bij. Dikke muren beperken de hoeveelheid binnenvallend licht. Daglicht valt immers zelden onder een kaarsrechte hoek naar binnen. En wanneer daglicht onder een hoek binnenvalt, blokkeren de muren een deel van dat licht. Hoe dikker de muren, hoe groter dit effect. Zaak dus om muren zo dun mogelijk te houden, zonder dat dit ten koste gaat van de isolatiewaarde. Want daarvoor zijn ze tenslotte zo dik.

Om de invloed van isolatiemateriaal en dikke muren op daglichttoetreding te meten, heeft Kingspan de Peutz Group gevraagd om de effecten van isolatie op de daglichttoetreding te onderzoeken. In dit onderzoek is gekeken naar het verschil tussen onze Kooltherm producten ten opzichte van traditionele isolatie. Doordat de gemiddelde daglichtfactor onder andere beïnvloed wordt door de vorm en afmetingen van daglichtopeningen, zijn in het onderzoek verschillende soorten gevelindelingen en -constructies meegenomen.

Het onderzoek richtte zich op vier gevelindelingen met verschillende ramen en raamafmetingen. Daarnaast keken we naar negen soorten gevelconstructies die verschillen in het toegepaste isolatiemateriaal en de nagestreefde RC-waarde. Er zijn berekeningen gemaakt op basis van de Kooltherm K15 Vliesgevelplaat (λ-waarde = 0,020 W/m∙K), de Kooltherm K115 Vliesgevelplaat (λ-waarde = 0,018 W/m∙K) en traditionele isolatiematerialen (λ-waarde = 0,035 W/m∙K).

Kooltherm zorgt voor meer daglicht
In duidelijke termen schetst het onderzoek welk effect dikke muren – en dus isolatiemateriaal of –methode – heeft op de lichtinval van een gebouw. Zo blijkt dat de relatieve toename van de gemiddelde daglichtfactor groter is naarmate de RC-waarde van gevelisolatie toeneemt. Ook blijkt de relatieve toename van de gemiddelde daglichtfactor toe te nemen bij hoge, smalle ramen. Het gaat hier echt over significante verschillen, veroorzaakt door de dikte van het isolatiemateriaal.

Kooltherm vliesgevelplaten zijn een stuk dunner dan traditionele materialen, wat resulteert in minder schaduwvorming en meer daglicht. Als we kijken naar de Kooltherm K15 Vliesgevelplaat dan ligt de relatieve toename van de gemiddelde daglichtfactor ten opzichte van traditionele materialen tussen de 7,6 en 32,1 procent. Kijken we naar de Kooltherm K115 Vliesgevelplaat ten opzichte van traditionele materialen, dan ligt dit zelfs tussen de 8,6 en 36,8 procent. Dat scheelt flink. Meer daglicht voor meer tevreden werknemers. Dat betekent dat een keuze voor slank isolatiemateriaal bij het ontwerp van een gebouw invloed heeft op hoe dat gebouw uiteindelijk beleefd wordt door de gebruikers. Absoluut iets om rekening mee te houden.

Meer weten over isolatie en daglicht?
Bent u benieuwd naar de relatie tussen (slanke) isolatie, dunne muren en de inval van daglicht? Of wilt u meer weten over voordelen van hoogwaardige slanke isolatie, zoals Kooltherm? Neem gerust contact op met onze specialisten. Zij zijn te bereiken 0800 - 54 64 777 (gratis) of via kooltherm.nl@kingspan.com.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Therminon
  • Wilms
  • Naxis Energy
  • SOPREMA
  • VIP ISOLUTIONS
  • MEDITE SMARTPLY
  • Holland Mast
Sluit deze advertentie