Kalkzandsteen biedt mogelijkheden voor IQ-gevel
Javascript is uitgeschakeld

Kalkzandsteen biedt mogelijkheden voor IQ-gevel

Geplaatst: 06-05-2021
Kalkzandsteen biedt mogelijkheden voor IQ-gevel

In het Brabantse Etten-Leur werkt Stichting Passief Bouwen aan een bijzonder inspirerend project. Een Premium Passiefhuis wat verder gaat dan ‘normaal’ passief bouwen. Het gebouw wekt veel meer energie op dan het verbruikt, terwijl de Passieve schil ook nog tot 90% energie bespaart op je energievraag ten opzichte van een gemiddeld gebouw. Bij de bouw van dit woon-werk gebouw is gekozen voor Calduran Kalkzandsteen elementen.

Een Premium Passiefhuis is in de eerste plaats een gebouw dat volgens het passiefhuisprincipe is ontworpen en daardoor een extreem lage primaire energievraag heeft (Passiefbouwen, 2021). Frank Grootenboer, voorzitter van Stichting Passief Bouwen licht toe: “Wij hebben hiermee een dubbele primeur, omdat dit gebouw in Etten-Leur het eerste Premium Passiefhuis van de Benelux is, en de eerste met een IQ-gevel.” Passiefbouwen (2021) schrijft dat de IQ-gevel een innovatieve lichtgewicht energie gevende gevel is met gekleurde PV-panelen en eigen energieopslag. De IQ-gevel is industrieel vervaardigd, extreem isolerend en volledig recyclebaar en daarmee radicaal anders dan de Nederlandse bouw.

“Als Stichting Passief Bouwen zijn we van mening dat alle woningen in Nederland zo min mogelijk energie moeten vragen en zoveel mogelijk energie moeten opwekken én zelf gebruiken. Dat kunnen we met deze gevel waarmaken omdat het beschikbare oppervlak voor PV-panelen sterk wordt uitgebreid.

Exasun, producent van hoogwaardige zonnepanelen, heeft speciaal voor dit project zilvergrijze zonnepanelen ontwikkeld. De IQ-gevel zal bestaan uit een combinatie van zilverkleurige zonnepanelen met zilverkleurige aluminium panelen. Deze zonnepanelen zullen aan de zuidkant van de gevel te zien zijn.

De luchtcirculatie werkt niet noemenswaardig anders dan wat we kennen van een ‘gewoon’ passief huis. Door middel van een ventilatiesysteem worden passieve huizen voortdurend voorzien van verse lucht. “De warmtewisselaar in het gebouw zorgt er voor dat de toegevoegde lucht bijna tot kamertemperatuur wordt voorverwarmd. Hoe luchtdichter de woning, hoe beter dit systeem functioneert. Met de zo voorverwarmde en gefilterde buitenlucht krijg je een goed binnenklimaat.”

Lees het gehele verhaal op https://www.calduran.nl/projecten/kalkzandsteen-biedt-mogelijkheden-voor-iq-gevel

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie