Een stap verder dan groendaken: blauwe daken
Javascript is uitgeschakeld

Een stap verder dan groendaken: blauwe daken

Geplaatst: 16-08-2022
Een stap verder dan groendaken: blauwe daken

Extreme droogte en extreme regen: met de opwarming van de aarde zullen we er steeds vaker mee te kampen krijgen. De waterproblematiek is een thema dat heel hoog op ieders agenda staat. Met retentiedaken kunnen we het hemelwater dat op platte daken valt, opslaan en tijdelijk bufferen. Maar daken waar permanent water op staat, stellen hoge eisen aan de constructie en de materialen.

Met het FOAMGLAS® Compactdaksysteem voldoet elke dakopbouw aan de hoogste normen op het vlak van duurzaamheid en betrouwbaarheid. Dat ook het EMA in Amsterdam voor FOAMGLAS® heeft gekozen, komt dan ook niet uit de hemel vallen.

Een stap verder dan groendaken
Groendaken zorgen ervoor dat het regenwater dat op het dak valt, wordt vastgehouden om het daarna langzaam weer af te geven via verdamping. Ze werken dus als buffer en helpen overbelasting van het rioleringssysteem te vermijden.

Retentiedaken of blauwe daken, gaan nog een stap verder. Elk groendak bergt water, maar er is weinig controle over wat er precies met dat water gebeurt. Met een retentiedak is die controle er wél. Dat levert twee voordelen op: bij lange periodes van droogte fungeren retentiedaken als nuttige spaarbekkens en bij intense regenbuien zal het hemelwater vertraagd of zelfs helemaal niet naar het riool worden afgevoerd. Tegelijk bieden retentiedaken de mogelijkheid om hemelwater duurzaam te hergebruiken, bijvoorbeeld voor het toilet of het besproeien van planten. De combinatie van een groendak met een waterretentiesysteem wordt dan ook vaak toegepast.

Naast het bergen en bufferen van regenwater bieden retentiedaken nog een bijkomend voordeel. Doordat regenwater een verkoelend effect heeft, zal de binnentemperatuur lager blijven. Dit zorgt voor meer comfort tijdens de zomer en een aanzienlijke besparing op de airco.

1400 vierkante meter
Gezien zijn waterdichtheid, zijn hoge betrouwbaarheid en buitengewone druksterkte wordt het FOAMGLAS® Compactdaksysteem dan ook steeds vaker toegepast voor retentiedaken. Zoals in het gebouw van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op de Zuidas in Amsterdam. Daar werden op een 1.400 vierkante meter grote betonnen ondergrond 2 x 150 mm FOAMGLAS® T3+ platen aangebracht. Essentieel voor een FOAMGLAS® Compactdak zijn een vlakke onderconstructie en een volledige omhulling van de isolatieplaten met bitumen. Eerst werd een bitumenemulsie aangebracht gevolgd door het branden van een gebitumineerde polyestermat. Vervolgens werden met vloeibare bitumen de FOAMGLAS® isolatieplaten volledig onderling en op de ondergrond verkleefd. De isolatielaag is afgewerkt met een tweelaagse Soprema-dakbedekking met wortelwerende toplaag. Op de dakbedekking is een retentiedaksysteem van Optigrün aangebracht met intensieve begroening en diverse terrasafwerkingen.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
Sluit deze advertentie