Na-isoleren, het kan voordeliger dan je denkt
Javascript is uitgeschakeld

Na-isoleren, het kan voordeliger dan je denkt

Geplaatst: 29-10-2019
Na-isoleren, het kan voordeliger dan je denkt

In de nieuwbouw is het, vanwege regelgeving, zeer gebruikelijk om gebouwen zo veel mogelijk te isoleren. Maar ook bij bestaande, oudere bouw wordt er meer en meer geïsoleerd; het zogenoemde na-isoleren van muren en/of daken. Soms als zelfstandig project, maar vaak ook als onderdeel van een onderhoudstraject.

Voor woningcorporaties zowel als voor hun huurders zijn isolatie en/of renovatie projecten vaak zeer ingrijpend. De kosten, de organisatie en het zoveel mogelijk beperken van overlast of extra werkzaamheden zijn geen onbelangrijke aspecten wanneer er tot een dergelijk project moet worden overgegaan.

Juist in al die zaken kunnen de isolatie systemen van Unilin grote voordelen opleveren. Voor wat de noodzaak of wenselijkheid tot na-isolatie betreft, behoeven zaken als kostenbesparingen of milieu geen nadere uitleg. De keuze is dan tussen na-isoleren van binnenuit of van buitenaf. Bijkomstige voorwaardes die Woningcorporaties vaak stellen bij de uitvoering ervan, zijn dat de overlast voor de omgeving –door opslag van materialen- of voor de huurder/gebruiker zo veel als mogelijk beperkt blijven.

Daarnaast wordt er vanwege de initiële kosten ook nog wel eens tegen een renovatie- of na-isolatie traject aan gehikt. Hier geldt immers evengoed, dat de kosten (van het na-isoleren) voor de baten (van kostenbesparingen) uit gaan. Toch kunnen die kosten nog wel eens flink meevallen, als er eerst kritisch gekeken wordt naar de beste en meest eenvoudige oplossing. Besparingen kunnen al zitten in het behoud van bestaande zaken zoals bijvoorbeeld het dakbeschot.

Als er bij een renovatieproject bijvoorbeeld gekozen wordt voor het na-isoleren van buitenaf, dan kan dat vaak een stuk goedkoper dan waarmee vooraf gerekend wordt. Want als het dakbeschot nog geheel in tact is en kan worden gehandhaafd, dan kan daar bovenop snel en eenvoudig een na-isolatie worden aangebracht. Eventuele binnen-afwerkingen, zoals een plafond of bepaald stucwerk, kunnen dan behouden blijven. Omdat het dak niet volledig verwijderd behoeft te worden, geeft deze vorm van na-isolatie voor de bewoners natuurlijk veel minder overlast. Dankzij de renovatie elementen RenoPir van Unilin is dat natuurlijk ook een groot voordeel.

De elementen zijn zonder laagje wol voor een glad dakbeschot, of met laagje wol, indien er onregelmatigheden in het beschot zitten (de Reno-Pir Flex). Dat laagje wol voorkomt dan luchtcirculatie en luchtlekkages.

Alles bij elkaar is het na-isoleren van buitenaf met de elementen Reno-Pir van Unilin een relatief snelle en eenvoudige ingreep, die voor wat het energieverbruik betreft wel direct besparingen oplevert. De Reno-PIR en Reno-PIR Flex zijn isolerende renovatie elementen voor het na-isoleren van hellende daken op het bestaande dakbeschot of op een dragend dakbeschot met tengels. De UNILIN dakelementen bestaan uit een onderplaat (vlasspaanplaat of houtspaanplaat) waarop houten ribben zijn aangebracht. Daartussen is een PU-isolatielaag vrij geschuimd aangebracht. De elementen zijn geschikt voor toepassing van een geventileerde dakbedekking zoals pannen en leien.

De overlast voor de huurder/gebruiker wordt –zoals gezegd- beperkt doordat bestaande elementen niet gesloopt en afgevoerd hoeven te worden en ook de directe omgeving heeft minder overlast omdat er niet grootschalig materialen behoeven te worden opgeslagen of te worden aan-/afgevoerd.

Maar het zal duidelijk zijn, dat na-isolatie van buitenaf niet altijd mogelijk is. De voorwaardes daarvoor gaven we al aan. Dan zal de na-isolatie van binnenuit moeten gebeuren. En ook daarvoor heeft Unilin een snelle en eenvoudige oplossing met de RenoClick elementen.
Deze elementen zijn speciaal ontwikkeld voor het isoleren van een hellend dak van binnenuit, zonder dat er aanpassingen aan het dak moeten worden gepleegd.

De RenoClick elementen zijn gemaakt van PIR isolatiemateriaal die eenvoudig aan de binnenzijde van de zolder tussen de gordingen gemonteerd kunnen worden.

De naam van het systeem “Reno-Click” is niet voor niets gekozen; de elementen zijn met een ‘click’ snel en eenvoudig aan te brengen. Op de balken worden speciale rails aangebracht met een slim click-systeem. De elementen worden voorzien van clips die vervolgens achter de rails haken en met die ‘click’ blijft het hele systeem hangen. Ook de bijpassende afwerkplinten worden met een lipje in de rail geklikt. Alles bij elkaar dus een eenvoudige, snelle en vooral ook nette manier van na-isolatie van binnenuit. Het is op maat te maken en direct aan de binnenzijde keurig netjes afgewerkt met (witte) Univision platen.

De RenoClick Univision elementen zijn verkrijgbaar in drie verschillende Rc varianten, te weten 2,5 / 3,5 en 4,5. Hiermee wordt een forse winst op de energierekening behaald en bovendien verhoogt het het wooncomfort. De RenoClick elementen zijn geschikt voor toepassing tussen gordingen onder een ongeïsoleerd waterdicht hellend dak zonder dampremmende laag. Ze zijn daarbij voorzien van schubvormige, ventilerende dakbedekking zoals pannen en leien. Het mooie van de RenoClick elementen is dat deze aan de zichtzijde voorzien zijn van een witte houtspaanplaat. Hiermee wordt direct een nette afwerking gecreëerd waar niet overheen gestuukt en/of geschilderd hoeft te worden. Geen extra overlast of werk dus. Daarnaast worden de elementen onderling netjes afgewerkt door het plaatsen van luchtdichte strips. Dit alles resulteert in een nog hogere isolatiewaarde van de woning. Pure winst dus.

Wilt u meer informatie over de systemen van Unilin? Kijkt u dan eens op onze website: https://www.unilininsulation.com/nl-nl/snelle-renovatie

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
Sluit deze advertentie