Archidat Partners - nieuws - nedzink-naturel-het-meest-fraai-verouderende-materiaal
Javascript is uitgeschakeld

“NedZink NATUREL, het meest fraai verouderende materiaal”

Geplaatst: 09-02-2018
“NedZink NATUREL, het meest fraai verouderende materiaal”

In Boven-Leeuwen in het Land van Maas en Waal staat een gerestaureerde herenboerderij op een terrein met landschappelijke karakteristieken van het rivierenlandschap.

Als onderdeel van het totale restauratie- en renovatieplan is binnen de historische gevels van het achterhuis van de oude herenboerderij het subtiele ‘kindhuis’ gerealiseerd: een staalconstructie met een ventilerende houtskeletbouw die volledig is bekleed met verticale felsbanen NedZink NATUREL.

De strakke, smalle banen NedZink NATUREL van elk 300 millimeter breed zijn door zinkmeester Walter Verhoeven uit Nieuwkuijk precies gepositioneerd en lopen naadloos in elkaar over van dak naar gevel. In de historische gevels van het achterhuis zijn messcherpe gaten in verschillende maatvoeringen aangebracht waardoor het zinken kindhuis ‘op het tweede plan’ te ervaren is. Omdat een goot ontbreekt, wordt het hemelwater onderaan de gevelvoet van het kindhuis opgevangen in een nieuwe goot van hergebruikte geglazuurde voerbakken afkomstig uit de geamoveerde oude stallen van de boerderij. “Wat direct opvalt is de 5 graden aflopende nok van het zinken dak richting de historische brandgevel met zijn kenmerkende gesleepte schoorsteenkanalen.

Door het omkeren van het woonprogramma is via het enorme venster in de zuidgevel een fraaie ruimtelijke relatie ontstaan met het achterliggende karakteristieke coulisselandschap”, vertelt ontwerper en architect Otto van Dijk van Architektenburo Otto van Dijk uit Horssen. “In ons veertigjarig bestaan als architectenbureau zijn we altijd fervent voorstander geweest van duurzaam walsblank zink zoals NedZink NATUREL voor het bekleden van daken en gevels. Eenvoudigweg omdat we naturel zink het meest fraai verouderende materiaal vinden. De genuanceerde patinalaag die door de natuur wordt gevormd, is in onze ogen meer doorleefd en levendiger dan de egale patina van gepatineerd zink. En daardoor geheel passend bij het spanningsveld oud-nieuw.”

boerderij nedzink naturel

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
Sluit deze advertentie