Op Landal park verrijzen 240 vakantiehuisjes met Fermacell G
Javascript is uitgeschakeld

Op Landal park verrijzen 240 vakantiehuisjes met Fermacell Gipsvezelplaten

Geplaatst: 06-12-2017
Op Landal park verrijzen 240 vakantiehuisjes met Fermacell Gipsvezelplaten

In een gecultiveerd duinlandschap direct aan de Noordzee zijn circa 240 vakantiewoningen opgebouwd met gipsvezelplaten van Fermacell uit Wijchen. De woningen zijn gelegen op verschillende hoogtes en vormen één geheel met de omgeving.

Dit is mede te danken aan het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout voor de gevels en riet op de daken. Het skelet bestaat ook uit hout, afgewerkt met gipsvezelplaten (12.5 mm) van Fermacell. ‘In eerste instantie stond gipskarton in combinatie met OSB‐3 constructieplaat voorgeschreven in het bestek’, weet Claus Ursem engineer Ursem Modulaire Bouwsystemen uit Wognum.

‘Ik ben bekend met Fermacell en ken de voordelen van de producten. Zo zijn de fermacell Gipsvezelplaten door de homogene structuur meer stootvast dan gipskarton. Bovendien zijn ze vochtregulerend. Ideaal voor dit project: onze woningen worden 2D geleverd, dus als losse elementen geleverd en ter plaatse samengesteld als woning. Dat betekent dat de wanden in weer en wind staan tot het casco waterdicht is. Daar kan gipskarton niet tegen, maar een gipsvezelplaat wél. Immers deze worden vanuit de fabriek geïmpregneerd.

Zodanig kunnen ze al in de ruwbouw geplaatst worden. Met deze argumenten wist ik hoofdaannemer Ballast Nedam te overtuigen om te switchen van product.’ Fermacell ontzorgt de aannemer bovendien door zelf het afval te verzamelen en af te voeren voor recycling. Ursem Modulaire Bouwsystemen leverde op locatie de HSB‐elementen met kozijnen inclusief glas. Hier zijn de woningen vervolgens verder opgebouwd: van het leggen van de betonvloer tot het plaatsen van het dak. ‘In de ruwbouwfase worden de elementen blootgesteld aan de weersinvloeden: ze kunnen dus vochtig worden’, aldus Anton Drenth, rayonmanager bij Fermacell. ‘De homogene gipsvezelplaten zijn uitstekend in staat vocht af te geven aan de buitenlucht zonder kwaliteitsverlies. Ze behouden hun vorm. Dit is bij gipskarton niet het geval. Hier konden wij Ursem goed over adviseren.’

Bijkomend voordeel is dat Fermacell platen in de meest ideale maat kan leveren, zodat het productieproces zo effectief mogelijk gemaakt kan worden, met zo min mogelijk afval. Het afval wat er is, gaat retour naar Fermacell ter recycling. ‘Bij de aansluitingen tussen twee schuine vlakken in de nok, moeten platen op maat worden gezaagd. Het afval dat hieruit voortkomt,verzamelen we en voeren we zelf af. De speciaal hiervoor geplaatste calcineerfabriek in Wijchen ontrekt gips uit het afval. Vervolgens gebruiken we dit weer als grondstof voor onze nieuwe gipsvezelplaten. Dit recycleproces wordt door de opdrachtgever ervaren als een grote pre’, zegt Drenth. De vakantiewoningen zijn recent opgeleverd: ook is het laatste huis al verkocht. Een deel van de woningen is bestemd voor verhuur door Landal Greenparks.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • IsoBouw Systems
  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • Alsecco
Sluit deze advertentie