PIR: in alle opzichten verantwoord
Javascript is uitgeschakeld

PIR: in alle opzichten verantwoord

Geplaatst: 16-06-2020
PIR: in alle opzichten verantwoord

In de markt van isolatiematerialen onderscheidt PIR zich gunstig door onder meer zijn hoge isolatiewaarde, zijn blijvende prestaties en vochtongevoeligheid. Minder bekend is dat PIR ook qua duurzaamheid en verwerking een heel goede keuze is.

PIR is een verbeterde versie van PU-schuim, dat al vanaf de jaren 60 breed toepassing vindt. PU-schuim is onder meer terug te vinden in matrassen, maar ook in bijvoorbeeld dashboards van auto’s. In de bouw is het vanwege zijn gunstige lambda-waarde vanaf de jaren 70 toegepast in isolatieproducten, eerst voor daken en later ook voor andere bouwdelen zoals de gevel.

Brandvertragend
Een nadeel van PU is dat het nogal brandbaar is. Daarom is een verbeterde versie ontwikkeld door aan PU-schuim het brandvertragende isocyanuraat toe te voegen. Poly-isocyanuraat is bekend als PIR. De lambda-waarde (λ) hiervan bedraagt 0,022 W/mK, wat het materiaal zeer geschikt maakt voor hoogwaardig en slank isoleren. Door de brandvertrager is het isolatiemateriaal breed toepasbaar, bijvoorbeeld in dakelementen waarvoor aan de binnenzijde van het dak minimaal Brandklasse D-s2-d0 is vereist. Voor de agrarische sector levert Unilin zelfs PIR-isolatie-elementen met een aluminium cachering die als product voldoen aan Brandklasse B-s2-d0. Dat is niet nodig vanuit de regelgeving, maar is wel steeds meer een eis van verzekeraars, als reactie op een aantal grote stalbranden in de afgelopen jaren.

Meer over spouwmuurisolatie

Blijvende prestaties
Voordelen van PIR zijn ook dat het behoorlijk vochtongevoelig is en dat de prestaties in de loop der tijd niet afnemen. “PIR krimpt in het begin enigszins, maar na deze krimp blijft de plaat stabiel bij de juiste montage. In de eerste zes maanden neemt ook de lambda-waarde een beetje af. Die heeft in het begin een overwaarde en bereikt na zes maanden zijn gedeclareerde waarde. En die blijft daarna ook volledig in stand”, vertelt commercieel directeur Leon de Kok van Unilin.

In de gevel vormt een vierzijdige tand- en groefaansluiting van de PIR-platen een extra waarborg. Deze overlap zorgt er voor dat de luchtdichtheid ook na de krimp van de plaat op peil blijft. Wie nog hogere prestaties vraagt, kan de naden aftapen. PIR-platen hebben daarbij een uitstekende dimensionele stabiliteit en zakken ook na verloop van tijd niet uit. Door de hoge drukvastheid zijn ze tevens uitermate geschikt voor toepassing in platte daken.

PIR platen Unilin

Verwerkbaarheid
De Kok merkt dat mensen nog wel eens kritische vragen stellen over de verwerkbaarheid van PIR. Maar de kosten daarvan wijken volgens hem niet af van bijvoorbeeld rotswol. “Nu isolatie-eisen steeds hoger worden komt de verwerkbaarheid van materialen steeds dichter bij elkaar te liggen.” Zorgvuldig op maat zagen en aftapen van naden is inmiddels een noodzaak voor elk isolatiemateriaal om de beloofde prestaties waar te kunnen maken. PIR laat zich gemakkelijk nauwkeurig op maat maken en door zijn hoge isolatiewaarde blijft niet alleen de dikte maar ook het gewicht van de plaat beperkt. De platen zijn daardoor gemakkelijk te plaatsen. Ook zijn ze goed te verzagen, zonder gezondheidshinder.

Milieuprestatie
Naast de hogere isolatiewaarde haalt PIR ook een goede milieuprestatie. Alle Utherm-producten van Unilin hebben het Dubokeur verkregen en behoren tot de milieutechnische top. Voor de productie van PIR is weinig energie nodig. Doordat de productie een chemisch proces is, zijn geen grote ovens met hoge temperaturen vereist. Daarbij is door de hoge lambda-waarde in verhouding ook maar weinig materiaal nodig.

Een PIR-plaat heeft in principe een oneindige levensduur doordat de prestaties niet afnemen in de tijd. Na sloop van een gebouw zijn de PIR-platen dus gewoon weer te hergebruiken. Het is dan wel van belang dat er al bij de montage rekening gehouden is met demontage. Los leggen en ballasten van dakbedekking en isolatie heeft dus de voorkeur boven verlijmen op de ondergrond en verkleven van de dakbedekking.

Recycling
Mocht de PIR-plaat echt niet meer voor hergebruik in aanmerking komen, dan wordt recycling van de grondstoffen ook steeds meer mogelijk. “De branchevereniging NVPU is daar druk mee bezig en er komen steeds meer mogelijkheden. Dit ondanks dat het aanbod van afgedankt PIR (nog) heel klein is”, zegt De Kok. Daarbij werkt ook Unilin aan zijn eigen oplossingen. Zo slaagt Unilin Panels er in om van dakelementen de spaanplaat bekleding los te snijden van het PU/PIR voor hergebruik in nieuwe spaanplaten, waarna van het resterende PU/PIR briketten worden gemaakt waarmee de eigen elektriciteitscentrale wordt gevoed.

“Daarmee is PIR dus in alle opzichten een verantwoord bouwmateriaal en een goede keuze in hoogwaardig isoleren”, besluit De Kok.

Meer informatie op https://www.unilininsulation.com/nl-nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • BMI Nederland
  • Kingspan Insulation
  • Knauf
  • MAGNUM Heating
  • Mavotrans
  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
Sluit deze advertentie