Rentabiliteit op binnenruimte verhogen door slank bouwen
Javascript is uitgeschakeld

Rentabiliteit op binnenruimte verhogen door slank bouwen

Geplaatst: 03-07-2018
Rentabiliteit op binnenruimte verhogen door slank bouwen

Bij de realisatie van vastgoed speelt geld een grote rol. Kosten in het bijzonder. Weer onder te verdelen in investeringskosten en vaste kosten die het vastgoed heeft bij oplevering.

Initiële investering en rendement van het gerealiseerde vastgoed zijn omgekeerd evenredig: een beter rendement (betere isolatie) vraagt meestal een hogere initiële investering. In dit artikel kijken we specifiek of een investering in slanke isolatie zichzelf terugverdient.

Het is u vast niet ontgaan: met de stijgende prijzen van woningen wordt de waarde van een woning steeds vaker in prijs/m2 uitgedrukt. In de markt voor bedrijfsruimten is het al langer gebruikelijk om huur en kostprijs per vierkante meter uit te drukken. Dit levert betere vergelijkingen op tussen panden en woningen. In het geval van woningen worden zo betere vergelijkingen gemaakt tussen gemeenten met verschillende woningvoorraden. Een pandeigenaar weet als geen ander dat verhuurbare (of verkoopbare) oppervlakte geld genereert. Een zo groot mogelijk aantal vierkante meters betekent een zo groot mogelijke opbrengst.

De opbrengst is natuurlijk maar één kant van het verhaal. Welke investeringen staan hier tegenover? Laten we ervan uitgaan dat het perceeloppervlak en de omvang van uw pand vastliggen. Dan wordt het dus zaak een maximum aantal vierkante meters verhuurbare oppervlakte te bouwen op de beschikbare ruimte. Een slanke buitengevel of schil is dé manier om uit een vast bebouwd oppervlakte maximaal rendement te halen. De winst komt zo niet uit meer bebouwde vierkante meters, maar uit slankere binnenmuren.

Meer winst door meer binnenruimte
Het lijkt in eerste instantie redelijk triviaal. Want hoeveel ruimte nemen de buitenmuren nou werkelijk in beslag? Het zal u verbazen. U weet het waarschijnlijk niet omdat u de muren niet van binnen ziet. Een dubbele buitenmuur, inclusief spouw met isolatie, beslaat al gauw een kleine halve meter. Dankzij moderne isolatie-oplossingen van Kingspan kan dat met gemak minder, zonder aan isolatiewaarde in te boeten.

De Kingspan Kooltherm K108 Spouwplaat is bij uitstek geschikt om slanke gevels te realiseren. Dankzij de lambda waarde van 0,018 W/m·K – de laagste lambda waarde in de markt voor hardschuim isolatieplaten – bereikt u zeer hoge thermische prestaties. Ondanks zijn geringere dikte isoleert deze plaat minimaal gelijkwaardig – en in de praktijk beter – dan de alternatieven. U werkt met dunnere isolatieplaten en bouwt zo slankere spouwmuurconstructies. De Kooltherm K108 Spouwplaat is dampopen en zorgt voor een goede vochtregulatie en is bovendien eenvoudig te verwerken.

Het precieze rendement van slanke isolatie
We kunnen het zeggen, maar we kunnen het ook aantonen. Dat is het mooie van winst of rendement: het is in getallen uit te drukken. Dus waarom zouden wij dat niet doen in dit geval? Onderzoeksbureau Develop Inc onderzocht het precieze rendement van slanke isolatie in termen van return on investment (ROI) bij de realisatie of verbouwing van een pand. Concreet: zij onderzochten of het verschil in initiële bouwkosten, bij toepassing van de Kingspan Kooltherm K108 Spouwplaat in vergelijking tot de best presterende minerale wol, wordt terugverdiend door de hogere verkoopinkomsten als gevolg van het slanker bouwen.

Onder de scope van het onderzoek valt de verkoop van (nieuwbouw)appartementen in verschillende regio’s. De ROI is tenslotte mede-afhankelijk van de uiteindelijke prijs per m2 en die verschilt per regio. Steeds is gekeken naar hoe de Kingspan Kooltherm K108 Spouwplaat zich verhoudt tot minerale glaswol. Een veelgebruikt, traditioneel isolatiemateriaal. Wat blijkt? In 100 procent van de cases is de ROI van de Kingspan Kooltherm K108 Spouwplaat positief en daarmee een gunstige investering ten opzichte van minerale glaswol.

Hoewel het onderzoek aantoont dat de ruimtewinst per appartement relatief gering is, laat het hogere rendement zich op pand- of projectniveau duidelijk gelden. Bij een pand met 30 appartementen, met een vloeroppervlak van in totaal zo’n 2.500 m2 is de winst gemiddeld zes keer groter dan de gemaakte meerkosten voor het materiaal. Simpel gesteld: de extra investering betaalt zich zesvoudig terug. Het rendement op de extra investering was in geen enkele regio lager dan 500 procent.

Zelf de ROI van isolatiemateriaal uitrekenen?
Nou heeft het voorgaande natuurlijk betrekking op zeer specifieke voorbeelden. Het is niet op voorhand gegarandeerd dat u dezelfde marges realiseert. Omdat u daar vast nieuwsgierig naar geworden bent, hebben wij www.ruimtewinsttool.nl gelanceerd. Hier berekent u zelf de ROI van Kingspan Kooltherm K108, op basis van uw project. Inclusief variabelen als regio, aantal appartementen en percentage collectieve ruimte.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
Sluit deze advertentie