Archidat Partners - nieuws - retentiedak-polderdak-of-gewoon-een-waterdak
Javascript is uitgeschakeld

Retentiedak, polderdak of gewoon een waterdak?

Geplaatst: 25-04-2019
Retentiedak, polderdak of gewoon een waterdak?

Wij wonen in dit land in een zogenoemd “gematigd zeeklimaat”. Dat komt door de invloed van de Noordzee en houdt onder meer in, dat we het hele jaar door neerslag kennen. Over een jaar gemiddeld, valt er tijdens zo’n 7% van de tijd neerslag, oftewel circa een uur en veertig minuten per dag.

Totaal per jaar valt er gemiddeld 700 tot 800 millimeter aan neerslag. Dat kan regen, sneeuw, ijzel of hagel zijn. Het dak van een gebouw moet je onder andere beschermen tegen die neerslag. Toch krijgt een dak steeds meer functies dan alleen bescherming tegen neerslag, zon en kou. Ook met regenwater gaan we steeds duurzamer en bewuster om. Zo wordt er steeds vaker waterretentie of waterrecuperatie toegepast.

Retentiedak
Waterretentie is het opslaan van water. Een retentiedak is daarmee een dak waar regenwater wordt opgeslagen. Het water van een regenbui wordt op het dak opgeslagen onder de substraatlaag van een laag aanplanting. Na bepaalde tijd loopt het resterende water van het dak via de afvoer leeg, het riool in. De aanplanting is dan voorzien van water en voor het riool is een piekafvoer voorkomen. In een overstort in geval van hoosbuien is uiteraard ook voorzien, maar een deel van het regenwater blijft niettemin tijdelijk behouden.

Polderdak
Nog verder dan een retentiedak gaat het zogenoemde polderdak. Daar is naast de opslag van regenwater ook nog voorzien in een besturingssysteem, wat de afvoer regelt afhankelijk van de weersverwachtingen. Komt er –naar verwachting- een regenbui aan, dan houdt het systeem het huidige regenwater zo lang mogelijk vast om vlak voor de bui het water af te voeren. Ook met vorst wordt rekening gehouden, door voordat de vorst z’n intrede doet het water niet meer vast te houden. Zo blijft het dak zo lang als mogelijk gevuld met water, wat gebruikt wordt voor koeling of infiltratie en bevloeiing van de aangelegde beplanting. Een retentiedak of polderdak kan zo worden vormgegeven, dat het nauwelijks drinkwater gebruikt. Beide vormen noemen we een groendak.

Waterdak
Heeft een retentiedak of polderdak geen beplanting –en is het dus geen groendak- dan noemen we het eenvoudig een waterdak.
Een retentiedak en ook een polderdak zijn over het algemeen zwaarder dan een gewoon plat dak. Daarom is het raadzaam om bij de toepassing van een retentiedak per geval vooraf te onderzoeken of en welke constructieve maatregelen er genomen moeten worden, om het extra gewicht te kunnen dragen.

Waterrecuperatie
Waterrecuperatie is het opvangen en hergebruiken van (regen)water. Regenwater is niet zomaar geschikt als drinkwater. Maar het kan wel voor veel andere doeleinden gebruikt worden. Zo is regenwater uitstekend geschikt voor het bewateren van bomen, planten of een gazon, kan je er je auto mee wassen, het toilet doorspoelen en je kan er zelfs de was mee doen. Als je al die mogelijkheden met regenwater zou benutten kun je op je waterafrekening tot wel bijna 40% besparen.

Gewicht
Waterrecuperatie maakt dat in beginsel mogelijk; op het dak wordt het hemelwater opgevangen om vervolgens voor bepaalde doeleinden te (her)gebruiken. Een plat dak is daar ideaal voor, uiteraard mits het waterdicht is. Berekend is, dat per 10 m² dakoppervlakte jaarlijks al 8.000 liter water opgevangen kan worden. Een licht hellend dak maakt het opvangen van hemelwater nog gemakkelijker, evenals een groot plat dak.

Zuurgraad
Wil je overgaan op waterrecuperatie op het dak, dan is het type waterdichting van essentieel belang. Niet alleen mag stilstaand water op geen enkele wijze binnen kunnen sijpelen, maar het dakbedekkingsmateriaal mag de zuurgraad van het water niet beïnvloeden. De toegepaste dakbanen moeten aldus pH-neutraal zijn, omdat een te hoge zuurgraad het leven van de beplanting negatief beïnvloedt.

Alle informatie over waterretentie algemeen, groendaken in het bijzonder of waterrecuperatie kun je krijgen bij SOPREMA. Zij hebben bijvoorbeeld voor groendaken speciale dakbedekking met wortelwerende additieven, en voor waterrecuperatie is er de pH-neutrale Sopralene Optima dakbaan.

Bezoek de website eens of neem contact op: www.soprema.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
Sluit deze advertentie