Van Hollands rijtjeshuis tot energieneutrale woning
Javascript is uitgeschakeld

Van Hollands rijtjeshuis tot energieneutrale woning

Geplaatst: 26-09-2014
Van Hollands rijtjeshuis tot energieneutrale woning
Beeld: Derbigum

Op donderdag 15 mei jl. presenteerde het studententeam van de TU Delft Prêt-à-Loger: de tweede huid waarmee zij een Hollands rijtjeshuis energieneutraal en ruimer maken. Met dit concept nemen de studenten deze zomer deel aan de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen voor de duurzame bouw, in Versailles, Frankrijk. Om het huis en het concept te kunnen bouwen, werkten de studenten samen met vele partners. Derbigum sponsorde het project en leverde wortelwerende dakbedekking Derbigum® WW en voorgeteelde tegels Derbisedum® Pack voor het project.

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council opende de woning op de locatie van Groothuis Wonen (TBI Holdings) in Harbrinkhoek (Twente). Het Delftse studententeam heeft daar een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk nagebouwd, een rijtjeshuis uit de jaren zestig. Met het aanbrengen van een tweede huid laten de studenten zien hoe deze bestaande woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en er tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien.

Het concept heet Pret-a-Loger, home with a skin. 'Klaar om te bewonen' dus, omdat de bewoners erin kunnen blijven wonen wanneer de tweede huid wordt aangebracht. De bewoners behouden de kwaliteit van een warme thuis, waar zij aan gehecht zijn, en kunnen tegelijkertijd van meer wooncomfort genieten. Hiervoor is aan de noordkant een laag isolatie aangebracht en aan de zuidkant een slimme kasconstructie die in de koude maanden een warmtebuffer vormt en heel het jaar door energie levert. Deze constructie creëert de extra woonruimte. In de winter is het een tuinkamer waarin de bewoners nog kunnen genieten van het groen. In de zomer vouwt de constructie in zijn geheel open en wordt de ruimte weer onderdeel van de tuin.

Meer informatie
www.derbigum.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
  • Roval Aluminium
  • Sterk Beton
  • Struyk Verwo Infra
  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
Sluit deze advertentie