Tata Steel Architectuurdag 2013
Javascript is uitgeschakeld

Tata Steel Architectuurdag 2013

Geplaatst: 07-11-2013
Tata Steel Architectuurdag 2013

De Tata Steel architectuurdag was druk bezocht, informatief en inspirerend. Het eerste programmaonderdeel, een rondleiding door het Museum Aan de Stroom met weidse vergezichten over de stad Antwerpen, zorgde voor een feestelijk begin van de dag.Het thema ‘grensoverschrijdend bouwen' werd door drie sprekers op eigen wijze belicht.

Pleun Dekker, Market Development Manager Colorcoat, opende de lezingenreeks met een korte bedrijfspresentatie van Tata Steel en toonde grensoverschrijdende voorbeelden van gebouwen met een duurzame staaltoepassing. Vervolgens vertelde Luc Binst, CEO van Crepain Binst Architecture te Antwerpen, over het bureau met veertig jaar bouwervaring en een indrukwekkend portfolio in België en Nederland. Hij betoogt de noodzaak om gezamenlijk te werken aan innovatie op het gebied van duurzaamheid en stelt dat daar een collectieve verandering van instelling voor nodig is. Een voorbeeld dat hij laat zien uit eigen werk is een innovatieve gevel van de politietoren in Brugge, bestaande uit gekromde stalen lamellen met een zonwerende functie. De geveldelen zijn door de vorm constructief stabiel en kunnen slanker worden uitgevoerd dan vlakke lamellen. Door deze vinding is het mogelijk een expressieve gevel te maken met een minimum aan materiaalgebruik.

Tendensen
De tweede lezing van de dag is van Peter Buurman, adviseur duurzaamheid bij Deerns, een vooraanstaand ingenieursbureau op het gebied van installatietechniek, energie en bouwfysica. Hij onderscheidt twee belangrijke tendensen in de installatietechniek van gebouwen. Ten eerste meer aandacht voor het comfort en de beleving van gebruikers. Er wordt meer belang gehecht aan daglicht, uitzicht en de mogelijkheid om zelf het binnenklimaat te regelen. Ten tweede ontdekken bedrijven duurzaamheid steeds meer als een onderscheidend kenmerk. Het besef groeit dat verduurzamen waarde creëert. Om deze waarde aantoonbaar te maken stappen steeds meer bedrijven over op het certificeren van hun vastgoed. Meest belangrijke duurzaamheidskeurmerken in Europa zijn BREEAM en LEED. Ter inspiratie toont Buurman Ecomunitypark: Het eerste gebiedsontwikkelingsproject in Nederland met een BREEAM Outstanding waardering. In tegenstelling tot de meeste bedrijventerreinen, is het (werk)landschap van grote invloed geweest op het ontwerp.

Aanpak
De Tata Steel architectuurdag was druk bezocht, informatief en inspirerend. Het eerste programmaonderdeel, een zonovergoten rondleiding door het Museum Aan de Stroom met weidse vergezichten over de stad Antwerpen, zorgde voor een feestelijk begin van de dag. Ook op de 9e verdieping, in de ruimte waar de lezingen gehouden werden, vormde het uitzicht een indrukwekkend decor. Het thema ‘grensoverschrijdend bouwen' werd door drie sprekers op eigen wijze belicht.
De laatste spreker William Borgstein, Market Development Manager Building Envelope Colorcoat, onderstreept de noodzaak van een wereldwijde aanpak van energieverbruik. Het volgen van de regelgeving is wat hem betreft niet genoeg. Door middel van innovatieve productontwikkeling draagt Tata Steel bij aan duurzame vooruitgang. Een voorbeeld is Solbond®. Bij dit systeem worden zonnepanelen direct op dakelementen van Colorcoat Prisma® verlijmd. Omdat geen aparte onderconstructie nodig is, bespaart het materiaal en is het lichtgewicht systeem makkelijk te plaatsen. Als laatste worden diverse voorbeelden van BREEAM gecertificeerde gebouwen voorzien van Colorcoat® getoond. Staal bezit de unieke eigenschap dat het geen kwaliteit verliest bij hergebruik en de kwaliteit van het materiaal zelfs verbeterd kan worden: upcycling. In combinatie met het relatief lichte gewicht en de veelzijdigheid, vormt dat de basis voor veel slimme gebouwtoepassingen.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
  • Hakron
  • Halfen
  • Carlisle Construction Materials
  • Kawneer
Sluit deze advertentie