Terugwinning van verloren warmte CV-buizen
Javascript is uitgeschakeld

Terugwinning van verloren warmte CV-buizen

Geplaatst: 24-06-2015
Terugwinning van verloren warmte CV-buizen
Beeld: TONZON

We kennen terugwinning van warmte uit ventilatielucht en uit douchewater. Nieuw is de terugwinning van de warmte die CV-buizen in de kruipruimte hebben verloren. TONZON BV uit Enschede heeft een eenvoudige en kosteneffectieve methode ontwikkeld om deze warmte nuttig te gebruiken voor de opwarming van (een deel van) de vloer. Daarmee wordt het Nederlands energiebesparingspotentieel verder vergroot.

Nodeloze opwarming
Veel kruipruimtes onder bestaande woningen en gebouwen in Nederland worden nodeloos opgewarmd door CV-buizen. Veel van deze warmte gaat onderweg in de kruipruimte verloren, zelfs wanneer deze buizen goed worden geïsoleerd met buisisolatie. Een deel van deze warmte gaat verloren door uitstraling, een ander deel doordat de lucht rondom de buizen wordt opgewarmd.

Eerder al kwam TONZON met een speciale Bandagefolie die om de buizen wordt gewikkeld, waardoor de uitstraling van de warmte wordt weggenomen. Op deze manier komt het water veel heter weer boven de vloer. Maar op een dergelijke manier verbeterd geïsoleerde CV-leidingen warmen nog steeds de lucht om zich heen op. Warmte die tot nu toe verloren ging.

Warme lucht stijgt op
TONZON-directeur Ton Willemsen heeft nu een methode ontdekt waarmee de warmte in die opgewarmde lucht wordt opgevangen en naar de bovenkant van de vloer wordt geleid. Daarbij maakt hij handig gebruik van het natuurkundige principe dat warme lucht stijgt.
Om de CV-buizen komt een TONZON-folie die in een V-vorm aan de boven gelegen thermoskussens wordt gekoppeld. De CV-buizen warmen de lucht onderin de V op. Deze warme lucht stijgt op, verwarmt de onderkant van het Thermoskussen, dat de warmte weer doorgeeft aan de lucht aan de andere kant. Deze warme lucht stijgt ook weer op en verwarmt de volgende laag folie. Uiteindelijk komt de warmte bij de onderkant van de vloer, waar het door geleiding naar de bovenkant wordt getransporteerd. Infraroodfoto’s bewijzen dat het principe werkt.

Meer informatie
TONZON.nl/warmteterugwinning

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • MBS Groep
  • Unilin Insulation
  • Alsecco
  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
Sluit deze advertentie