TU Delft en Kawneer werken samen aan pilot project ‘Façade L
Javascript is uitgeschakeld

TU Delft en Kawneer werken samen aan pilot project ‘Façade Leasing’

Geplaatst: 01-12-2016
TU Delft en Kawneer werken samen aan pilot project ‘Façade Leasing’

De Façade Research Group van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft is, op basis van het pilot project ‘Façade Leasing’, bezig met het ontwikkelen van een circulair businessmodel. Het model is gebaseerd op het gebruik van multifunctionele gevels als ‘performance delivering tools’.

Het project is een zoektocht naar hoe een financieel haalbaar leasingconcept neergezet kan worden, met de meest vooraanstaande technologische hoogstanden, en zal een demonstratie zijn van state-of-the-art gevelgeïntegreerde technologieën. De circulaire gevel, met inbreng van onder andere Alcoa | Kawneer, wordt in september 2016 op het EWI gebouw van de Faculteit van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft gemonteerd voor de duur van een jaar.

Samenwerking met Alcoa | Kawneer
Door samen te werken met een aantal partners met de nieuwste geveltechnologieën, waaronder Alcoa | Kawneer, wordt geprobeerd om een zo duurzaam, circulair en divers mogelijke gevel te realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klimaatgevel of een gevel met zonnepanelen. Alcoa | Kawneer levert in dit project verschillende systemen voor de gevel: de RT 72 Reflex wordt gebruikt, evenals de RT 72 HI+. Kawneer Frankrijk heeft systemen geleverd voor de Respirant Façade: aan de binnenzijde dubbel glas, aan de buitenzijde enkel glas. Daartussen een licht geventileerde spouw met zonwering/luxaflex die voorkomt dat er aan de buitenzijde condens ontstaat.

Circulair bouwen
Circulair bouwen is momenteel een erg actueel thema en er wordt veel onderzoek gedaan om deze vorm van bouwen daadwerkelijk te implementeren. Het EWI gebouw wordt tijdens dit project gebruikt als testlocatie voor nieuwe methodes in bouwen, organisatie en samenwerking. Het project moet de basis vormen voor verdere ontwikkelingen in de complexe omgeving van contracten, financiele structuren en operationele diensten die nodig zijn om van ‘Façade Leasing’ een uitvoerbaar en te implementeren voorstel te maken. Het onderzoek is erop gericht om Façade Leasing projects in de toekomst mogelijk te maken.

De ideale markt
Met het project hoopt het onderzoeksteam te laten zien dat het niveau van normalisering en modulariteit in deze constructies zulke gebouwen de ideale markt maken om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Voor vragen, opmerkingen en meer informatie kan contact opgenomen worden: facadeleasing@tudelft.nl of gekeken worden op www.tudelft.nl/facadeleasing.

Bedrijven
Bijzonder aan dit project is dat er heel veel uiteenlopende bedrijven intensief samengewerkt hebben aan een nieuw concept. De initiators van dit concept zijn TU Delft, Climate-KIC en AluEco. AluEco is een stichting die zich inzet voor duurzaamheid in de gevelbranche door middel van onderzoek en ontwikkeling en bestaat uit VMRG en gevelsysteemleveranciers. Daarnaast hebben de volgende bedrijven geïnvesteerd in het ontwikkelen van de gevel en het concept: Alkondor, Alcoa | Kawneer, Trox Technik, Somfy, Schuurman Elektrokern Solutions, Scheuten, VML Technologies, Renson, De Haan Westerhoff, MHZ, Kindow, Panelen Holland, Aldowa en Real Capital Systems.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
Sluit deze advertentie