Twee vliegen in één klap bij Karel 2.0
Javascript is uitgeschakeld

Twee vliegen in één klap bij Karel 2.0

Geplaatst: 02-05-2022
Twee vliegen in één klap bij Karel 2.0

Twee vliegen in één klap in de Karel du Jardinstraat in de Amsterdamse Pijp. Bij de bouw van het appartementencomplex Karel 2.0 werd niet alleen een gewichtsprobleem opgelost, ook het woonoppervlak werd er nog eens groter door.

Er gaat een opmerkelijk verhaal schuil achter de gevel van de markante verschijning in de Amsterdamse Karel du Jardinstraat. Aanvankelijk zou aannemer Hillen & Roosen een gevel bouwen van prefab beton met een opgemetselde muur, maar dat geheel bleek echter te zwaar. Knauf kreeg de vraag om mee te denken over een alternatieve constructie: HSB-elementen met daarop Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor. Om het gewicht nog verder terug te brengen, werden er bakstenen verzaagd om ze als steenstrips op de Aquapanel Cementboard Outdoor aan te brengen. Zo zou het gebouw het gewenste uiterlijk kunnen krijgen, zonder dat het te zwaar zou worden.

De platen zijn door de aannemer gemonteerd, conform het advies van Knauf, met bijpassende Aquapanel schroeven en volgens het opgestelde schroefplan. De afwerking werd gedaan door BGI Afbouw uit Volendam. Nadat de naden waren afgewerkt met Aquapanel voegenvuller en Aquapanel voegenband, zijn de platen voorgestreken met Knauf Quartz-Primer en voorzien van een mortelweefsellaag van Knauf SM 700 PRO en Knauf Isoltex glasvezelwapening.

Aan de buitenkant is het niet te zien, maar een bijzonder aspect van Karel 2.0 is dat de gevel twee verschillende systemen combineert. Aan de kopse kanten is namelijk wél voor prefab gevelelementen van beton gekozen. Daarop bracht BGI Afbouw een Knauf Skin buitengevelisolatiesysteem aan. Gelukkig zorgde dat niet voor een ander uiterlijk. De EPS 032 isolatieplaten zijn, nadat de mortelweefsellaag was aangebracht, van dezelfde steenstrips voorzien als de lange gevels.

Het lagere gewicht was al een groot voordeel, maar de keuze voor de opbouw met HSB en Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor leverde nog meer voordelen op. Het gebruik van steenstrips in plaats van metselwerk zorgde voor een veel strakker beeld. Daarnaast kon er door de combinatie HSB-elementen en Aquapanel Cementboard Outdoor een stuk sneller worden gebouwd. Daardoor kostte de switch naar de lichtere constructie geen extra tijd. Maar de grootste bonus was misschien wel dat het systeem voor een aanzienlijk slankere gevel heeft gezorgd. Dit was vooral voor opdrachtgever Caransa Groep goed nieuws, omdat het woonoppervlak van de appartementen hierdoor toenam. Een pluspunt, want elke extra vierkante meter in de binnenstad van Amsterdam is groot goed.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • Itho Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
Sluit deze advertentie