Archidat Partners - nieuws - unieke-conceptbouw-ondersteund-met-document-management-systeem-digioffice
Javascript is uitgeschakeld

Unieke conceptbouw ondersteund met systeem DigiOffice

Geplaatst: 05-03-2019
Unieke conceptbouw ondersteund met systeem DigiOffice

Nijhuis Bouw hanteert zijn eigen, unieke bouwmethodiek: Trento. Een vorm van conceptbouwen waarbij met dezelfde materialen telkens andere, unieke gebouwen worden gerealiseerd. In Trento heeft elke fase zijn eigen documenten, data en werkstromen.

Dat vraagt om gestructureerd documentbeheer. Hoe heeft Nijhuis Bouw met DigiOffice zijn documentstromen gestructureerd én de flexibiliteit gecreëerd om in de toekomst nieuwe bouwconcepten te ondersteunen?

Nijhuis Bouw is actief in de nieuwbouw, renovatie en service en onderhoud. Vanuit kantoren in Rijssen, Apeldoorn, Enschede, Assen en Zwolle bestrijkt de aannemer heel Nederland, met de nadruk op Noord-, Oost- en Midden-Nederland. Nijhuis is een echt familiebedrijf; het bouwbedrijf bestaat al ruim 100 jaar en wordt geleid door twee directeuren uit de familie Nijhuis.

Twintig projectfases
Nijhuis Bouw gebruikt Trento voor unieke bouwwerken met steeds weer dezelfde uitgangspunten en materialen. “Je kunt het goed vergelijken met lego. Met dezelfde bouwstenen kun je iedere keer unieke gevelaanzichten creëren met elk een andere uitstraling”, vertelt Roel Prinsen, Informatiemanager bij Nijhuis Bouw. Deze bouwmethodiek is bijzonder procesmatig. “Ik denk dat je in het hele traject, van locatieverwerving tot en met het uiteindelijke onderhoud, zo’n twintig projectfases kunt onderscheiden. En elke fase heeft weer zijn eigen projectdocumenten, data en werkstromen.”

Meer dan een mappenstructuur
Prinsen: “We wilden grip krijgen op al die afzonderlijke processen en documenten. Nu werken we met verschillende oplossingen, maar we zochten iets dat meer biedt dan alleen het opslaan van documenten in een handige mappenstructuur. Iets dat echt past bij de Trento-filosofie.” Daarnaast moest het nieuwe document management systeem (DMS) de mogelijkheid bieden om op projectbasis samen te werken met leveranciers: zogenaamde co-bouwers die een belangrijke rol spelen bij conceptmatig bouwen.

Gestructureerd beheer en samenwerking
Nijhuis Bouw koos DigiOffice als nieuw DMS vanwege de uitgebreide functionaliteit en de mogelijkheid om andere partijen en software aan te laten haken. Om het systeem perfect te laten aansluiten op zijn unieke manier van werken, hebben DigiOffice Consultants het eerst ingericht en geconfigureerd. Daarna zijn de interne documenten van lopende projecten in DigiOffice geplaatst. Vervolgens ging Nijhuis Bouw met alle co-makers om tafel, om zaken als het aanleveren van documenten en versiebeheer via DigiOffice te laten verlopen en systemen te koppelen.

Co-makers en Nijhuis Bouw wisselen nu via de Extranet-functionaliteit van DigiOffice documentatie. Daarnaast kan de aannemer nu sturen op het proces, werkstromen goed structureren en taken toewijzen.

Richting een digitaal bouwbedrijf
Met DigiOffice kan Nijhuis Bouw efficiënter (samen)werken om met minder kosten, meer kwaliteit te leveren. Bovendien biedt het DMS Nijhuis Bouw de gewenste mogelijkheden en flexibiliteit voor de toekomst. “Trento 2.0 staat in de steigers”, zegt Prinsen. “We zijn teruggegaan naar de tekentafel en hebben een nieuw bouwproces ontwikkeld, met nieuwe materialen. Zo gaan we werken met allerlei kant-en-klare producten, zoals meterkasten en leidingschachten.” DigiOffice krijgt daarin een prominente rol. “DigiOffice is bij uitstek ontwikkeld voor dergelijke nieuwe processen.

De processen die we voor Trento 2.0 uittekenen, richten we dan ook meteen in DigiOffice in.” Aan de horizon gloort daarna alweer de volgende stap. “Nijhuis Bouw wil een digitaal bouwbedrijf worden. We gaan dan ook kritisch kijken of met behulp van DigiOffice elk procesonderdeel te digitaliseren is. Een soort Trento 3.0 dus eigenlijk.”

Ook toekomstbestendig worden met een passend document management systeem voor de bouw? In het whitepaper ‘Breng orde aan in de informatiestromen’ vind je zes tips van informatiespecialisten. Lees het whitepaper

Download de whitepaper

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • DigiOffice
  • Holland Mast
  • Holonite
  • GevelMeesters
  • IsoBouw Systems
  • BMI Monier
  • Kingspan Insulation
Sluit deze advertentie