Volledig zelfvoorzienend en energieneutraal kantoor- en woon
Javascript is uitgeschakeld

Volledig zelfvoorzienend en energieneutraal kantoor- en wooncomplex

Geplaatst: 08-02-2021
Volledig zelfvoorzienend en energieneutraal kantoor- en wooncomplex
Copyright: WAX

Het nieuwe plein van Station Amsterdam Zuid heeft vanaf 2023 een nieuw gebouw dat de entree van het gebied markeert: De Puls. De Amsterdamse ontwikkeling verenigt een stadsbos met een state-of-the-art kantoortoren, een hoogwaardig woongebouw en openbare voorzieningen zoals cafés en restaurants, een bioscoop en een supermarkt.

56 duizend vierkante meter
De Puls is gelegen tussen het VU Medisch Centrum, de Zuidas, de A10 en de wijk Buitenveldert. Het is de eerste ontwikkeling binnen de woonomgeving het 'Kenniskwartier'. Er worden twee gebouwen gebouwd met 10 en 22 bouwlagen. Wonen en werken worden hier gecombineerd met amusement. In vierkante meters bestaat de mix uit 36.000 m2 aan kantoren, 14.000 m2 aan woningen en 5.000 m2 aan voorzieningen. In totaal bedraagt worden er 150 huurwoningen gerealiseerd.

De kantoortoren zal zo'n 95 meter hoog worden en de woontoren zo'n 85 meter, beide met verschillende architectuur (glasgevel en baksteengevel). In de laagbouw tussen de torens worden deze vormen in elkaar verworven. Tevens wordt de laagbouw voorzien van de bioscoop en bowlingbaan.

Duurzaam ontwerp
Dit bijzondere complex, dat vanaf 2021 gebouwd wordt, is volledige zelfvoorzienend en energieneutraal met een EPC <=0. Zonnepanelen aan de gevel en op het dak wekken de energie op. Ook gaat er geen energie verloren als het ene gebouw genoeg krijgt, want dan wordt het gedeeld met het andere gebouw.

Het complex wordt twee atria rijk waar licht tot diep in het gebouw binnen zal treden. Kijkt men straks naar de onderkant van het complex steeds verder omhoog, dan zal er een groene uitstraling omhoogklimmen van het woonhof tot de groene daklaag.

Een gebouw dat klaar is voor de toekomst.
Woningen zullen variëren van betaalbare huur tot penthouses met drie verdiepingen, waardoor de diversiteit van de bewoners in het gebied toeneemt. De laagbouw wordt voorzien van een stadsbos, die niet alleen bijdraagt aan de biodiversiteit, maar die ook een reeks vitale ecosysteemdiensten biedt, waaronder koolstofvastlegging, warmtereductie, beperking van regenwater en verbetering van de luchtkwaliteit. De Puls maakt de stad daarom op een aantal essentiële manieren toekomstbestendig.

Tender
Het volledig geïntegreerde ontwerp van MVSA, VMX en DELVA voor VORM Development was het winnende concept in de prijsvraag voor een nieuwe 56.000 m2 ‘gateway’ naar het Kenniskwartier van de stad. Eind september 2021 werd bekend dat zij de tender voor het multifunctionele complex aan de Zuidas in Amsterdam hadden gewonnen.

Een werknemer van projectbureau Velox ging vanaf februari als Lead Engineer elektrotechniek aan de slag op dit project.

Wil jij dat ook? Ga dan naar velox.nl

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Leviat
  • Derbigum duurzame dakbedekking
  • Van de Vin ramen en kozijnen
  • Faay Vianen
  • Fakro Nederland
  • JORDAHL
  • Fermacell
Sluit deze advertentie