Waarom buitengevelisolatie een goed idee is
Javascript is uitgeschakeld

Waarom buitengevelisolatie een goed idee is

Geplaatst: 21-01-2020
Waarom buitengevelisolatie een goed idee is

In de koude maanden is het extra comfortabel om in een goed geïsoleerde woning te verblijven. Ook tijdens warme zomermaanden zorgt een goed geïsoleerde woning voor comfort, omdat de warmte buiten blijft. De gevel van een woning kan geïsoleerd worden door binnen- of spouwmuurisolatie, maar u kunt ook kiezen voor buitengevelisolatie.

We zetten de voordelen op een rij zodat u weet waarom buitengevelisolatie een goed idee is.

Binnenisolatie
Bij binnenisolatie wordt een voorzetwand geplaatst aan de binnenzijde van de gevel. De ruimte daartussen wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Binnenisolatie is ideaal als de buitengevel niet aangepast mag worden in verband met beschermd stads- of dorpsgezicht. Echter, voor een hoge isolatiewaarde is een dikke wand nodig, wat ten koste gaat van de ruimte binnenin de woning. Verder kan dampdoorlatendheid problemen veroorzaken doordat de muur geen warmte meer kan opslaan. Hierdoor zullen vooral bij oudere woningen koudebruggen blijven bestaan. Dan bestaat de kans dat vochtige binnenlucht daar condenseert waardoor vochtplekken of schimmel op de muur ontstaan. Vanwege deze nadelen wordt vaak pas voor binnenisolatie gekozen wanneer spouwmuur- en buitengevelisolatie geen optie zijn.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is de meest gangbare vorm van gevelisolatie. Hierbij wordt isolatiemateriaal in de spouw, de smalle luchtruimte tussen de binnenmuur en de gevel, gespoten. Er is binnenshuis geen ruimteverlies, wat bij binnenisolatie wel het geval is. Bovendien is spouwmuurisolatie kosteneffectief en snel te realiseren. Het kan echter verouderen, waardoor het na een aantal jaren vervangen moet worden. Daarnaast blijft de isolatiedikte beperkt tot de beschikbare spouwdikte, waardoor de isolatiewaarde lager blijft dan die van buitengevelisolatie.

Buitengevelisolatie
Zoals de naam al weergeeft, wordt bij buitengevelisolatie een laag isolatiemateriaal op de buitenzijde van de gevel aangebracht. Dit wordt vervolgens voorzien van gevelbekleding, bijvoorbeeld pleisterwerk of steenstrips. Het vergt een hogere investering dan spouwmuur- of binnenisolatie, maar u krijgt er een hoop voor terug. Buitengevelisolatie is namelijk de meest duurzame vorm van warmte-isolatie en heeft ook de hoogste isolatiewaarde van alle gevelisolatievormen. Geïsoleerde buitenmuren voorkomen dat binnenwarmte via de muren naar buiten wegvloeit. Daardoor blijft de temperatuur in de woning constanter, waardoor het binnen comfortabel aanvoelt. In de zomer zorgt de geïsoleerde gevel ervoor dat de warmte buiten blijft.

Buitengevelisolatie is voor zowel nieuwbouw als een renovatie mogelijk. Bij een renovatie is de buitengevel weer als nieuw. Buitenisolatie is als een facelift voor de woning en bewoners ondervinden geen last van werkzaamheden doordat deze buitenshuis plaatsvinden. Bovendien kunt u uw stookkosten behoorlijk reduceren door de toepassing van een gevelisolatiesysteem en daarnaast stijgt de waarde van de woning aanzienlijk.

Het verschil in isolatiewaarden
Om een vergelijking te maken tussen de isolatiewaarden van de verschillende gevelisolatievormen, geven we een concreet voorbeeld. De isolatiewaarde is voornamelijk afhankelijk van de isolatiedikte. Woningen, gebouwd tussen 1920 en 1975, hebben vaak een spouw van maximaal 7 cm breed. Afhankelijk van het isolatiemateriaal kan de isolatiewaarde van een gevel met spouwisolatie van 7 cm dik oplopen tot 3,0 m2K/W. Buitengevelisolatie kan veel dikker worden aangebracht. Een gevel met buitengevelisolatie van 13 cm dik heeft een RC-waarde van ongeveer 4,0 m2K/W. Volgens het Bouwbesluit is voor de gevel een minimale RC-waarde van 4,5 m2K/W vereist, dit bereikt u dus gemakkelijker met buitengevelisolatie.

Alsecco is gespecialiseerd in gevelisolatiesystemen, dus bent u geïnteresseerd in buitengevelisolatie of wilt u meer weten over gevelisolatiesystemen, kijk op www.alsecco.nl .

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Mavotrans
  • Alsecco
  • Recticel Insulation
  • Sapa by Hydro Building Systems
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
Sluit deze advertentie