Waarom de gevelaansluiting van tourniquetdeur om maatwerk vr
Javascript is uitgeschakeld

Waarom de gevelaansluiting van tourniquetdeur om maatwerk vraagt

Geplaatst: 11-10-2021
Waarom de gevelaansluiting van tourniquetdeur om maatwerk vraagt

Een goede aansluiting van een tourniquetdeur op de gevel en de vloer is van essentieel belang. Vanuit esthetisch oogpunt, maar zeker ook om praktische redenen. Met een goede aansluiting voorkomt men tocht en vochtdoorslag en wordt de kans op inbraak verkleind. Lees in dit artikel een aantal zaken uit die van belang zijn bij een goede aansluiting van een tourniquet.

Positie van de tourniquetdeur
Een van de eerste dingen die bepaald moet worden is de positionering van de tourniquet. Oftewel, de positie van de zij-aansluiting van de gevel op de kuip (de gebogen zijwand) van de draaideur. Vaak zit deze zij-aansluiting op het midden van de kuip, waardoor de deur voor de helft naar binnen en naar buiten staat. Soms is er echter onvoldoende ruimte om een tourniquetdeur op deze manier te plaatsen. Gelukkig is een tourniquetdeur heel flexibel wat betreft de zij-aansluiting en is er vaak meer mogelijk dan vooraf gedacht. Zo kan een tourniquet helemaal of gedeeltelijk in het pand geplaatst worden. Andersom is uiteraard ook mogelijk als de ruimte achter de entree krap is. In dat geval kan de draaideur juist meer naar buiten worden geplaatst.

Aansluiting tourniquetdeur op de gevel
De deur kan op allerlei manieren worden aangesloten op de gevel. Hierin zijn nauwelijks beperkingen. De aansluiting wordt gecreëerd tussen een stijl op de deur en de gevel. Indien de stijl niet op de deur aanwezig is, wordt deze extra aangebracht om ervoor te zorgen dat er te allen tijde een goede aansluiting is die vochtdicht en vandaalbestendig is. Om te voorkomen dat er waterinslag kan plaatsvinden, worden er aan de bovenzijde van de deur loodslabben aangebracht die aansluiten op de gevel. Het maakt niet uit of de gevel van glas is of juist van steen. Elke aansluiting wordt apart beoordeeld en geëngineerd, zodat er een geheel gevormd wordt tussen de tourniquetdeur en de rest van het gebouw.

Aansluiting tourniquetdeur op de vloer
Naast een goede aansluiting op de gevel is de aansluiting op de vloer een belangrijk element bij het plaatsen van een tourniquet. Om een tochtdichte en veilige entree te garanderen, is het belangrijk dat de vloer vlak en waterpas is. Onder de tourniquetdeur zit in de meeste gevallen een matrand waarbinnen de vloermat valt. Het stellen van deze matrand luistert zeer nauw. Om een tochtdicht resultaat te creëren, mogen er namelijk geen kieren ontstaan tussen de tochtborstels onder de deurvleugels en de vloer. Daarnaast speelt de vloerafwerking vanuit de EN 16005 norm een belangrijke rol bij het veilig kunnen gebruiken van de deur.

Keuzes ontwerpproces
Er komen veel zaken kijken bij het ontwerpen van een geschikte tourniquetdeur. Naast de gevel- en vloeraansluiting zijn nog veel meer aspecten waar rekening mee gehouden moet worden. De leverancier kan u helpen bij de keuzes tijdens het ontwerpproces. Het advies omtrent tekeningen en BIM-modellen, functionaliteit vs. gebruiksvriendelijkheid en veiligheid staat allemaal in de Whitepaper “Hoe kan een leverancier van entreeoplossingen u ontlasten tijdens het ontwerpproces?”.

Download deze Whitepaper hier

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Tonzon
  • Kingspan Unidek
  • VBI
  • VELUX Nederland
  • Wédéflex Duurzame Daksystemen
  • ACO
  • Xella Nederland SILKA
Sluit deze advertentie