Archidat Partners - nieuws - wanneer-is-een-entree-inbraakwerend
Javascript is uitgeschakeld

Wanneer is een entree inbraakwerend?

Geplaatst: 10-01-2019
Wanneer is een entree inbraakwerend?

Het is een schrikbeeld van elke gebouweigenaar of ondernemer. Het verliezen van waardevolle spullen als gevolg van een inbraak. Bij veel gebouwen valt nog winst te boeken door te investeren in een gevel met hoge inbraakwerendheid.

Dat besef is er ook bij veel gebouweigenaren, zo merken wij uit de toenemende vraag naar inbraakwerende deuren. Maar wat maakt een entree nou inbraakwerend? En waar moet u op letten om te weten of een entree aan de eisen voldoet?

In de Europese norm EN 1627 staan de eisen en classificaties van inbraakwerendheid van deuren beschreven. Zowel in deze overkoepelende norm als in de Nederlandse NEN 5096 zijn prestatieniveaus voor inbraakwerendheid van gevelelementen geformuleerd in de vorm van weerstandsklasse. Hoe hoger de weerstandklasse, des te bestendiger de entree. Het Bouwbesluit stelt dat gevelelementen minimaal inbraakwerend moeten zijn volgens weerstandklasse 2 (ook wel RC2 of WK2) van NEN 5096. Om een gebouw nog beter te beschermen zijn er ook draai- en schuifdeuren met weerstandsklasse 3 (RC3 of WK3) op de markt.

Wat maakt een draaideur of schuifdeur inbraakveilig?
Voor elk type draai- of schuifdeur zijn andere factoren van toepassing die de weerstandsklasse van de entree bepalen. Bij een inbraakwerende draaideur moet bijvoorbeeld sprake zijn van meerpuntsvergrendeling. Dit zorgt ervoor dat de deur bij elke draaicyclus automatisch op slot kan worden gezet. Voor nachtafsluiting van een draaideur kan gebruik worden gemaakt van speciale roldeuren met meerdere vergrendelpunten. De maximale druk die een vergrendelpunt aankan, is een van de factoren die de weerstandsklasse bepalen. Andere onderdelen die van invloed zijn op de inbraakwerendheid zijn onder meer het glastype, het gebruik van versterkte profielen, en een speciale kapafdekking bij draaideuren.

Voorkom zwakke plekken op het gebied van inbraakwerendheid
Er zit een belangrijk verschil tussen deuren die op de volledige constructie inbraakwerend zijn of deuren waarbij slechts enkele onderdelen inbraakwerend zijn. Zo kan het glas of het slot van een draaideur een bepaalde weerstandsklasse hebben, maar dat betekent niet dat de deur als geheel aan klasse 2 of 3 voldoet. Het is af te raden om een deur toe te passen die alleen op onderdelen inbraakwerend is. Zo’n entree is dan nog steeds eenvoudig te forceren op andere manieren. De praktijk wijst immers uit dat inbrekers de weg van de minste weerstand kiezen.

Welke belangrijke zaken verdienen nog meer uw aandacht?
Rekening houden met de inbraakwerendheid van een entree is uiteraard erg belangrijk, maar welke punten mag u nog meer niet vergeten? Lees welke belangrijke zaken uw aandacht verdienen tijdens het ontwerpproces in deze Handleiding.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • VMRG
  • FOAMGLAS isolatie
  • Recticel Insulation
  • Sapa Building System
  • Renson
  • Reynaers Aluminium
  • ROCKWOOL
Sluit deze advertentie