Archidat Partners - nieuws - zorgcomplex-leuskenshei-in-veldhoven-is-flexibel-dankzij-binnenwanden-van-xella-cellenbeton-
Javascript is uitgeschakeld

Zorgcomplex Leuskenshei in Veldhoven is flexibel dankzij binnenwanden van Xella cellenbeton

Geplaatst: 11-09-2017
Zorgcomplex Leuskenshei in Veldhoven is flexibel dankzij binnenwanden van Xella cellenbeton

Ruim 70 procent van de corporaties is momenteel onvoldoende voorbereid op toenemende vergrijzing. Eén van de oorzaken is de staat van de huidige woningen: een groot deel is nog niet geschikt voor het langer zelfstandig wonen. Dit blijkt uit recent onderzoek van CorporatieNL.

Eén van de corporaties die wel zoekt naar oplossingen voor vergrijzing, is woonstichting ‘thuis uit Eindhoven. Deze laat in het Brabantse Veldhoven een woon-zorgcomplex bouwen dat zal bestaan uit 32 zorgeenheden, 25 huurappartementen en 8 levensloopbestendige patiowoningen. De zorgwoningen worden traditioneel gebouwd met een kalkzandstenen binnenspouwblad, een geïsoleerde spouw en een gemetseld buitenblad. Voor de binnenwanden zocht Hurks bouw & vastgoedontwikkeling uit Eindhoven een product dat licht van gewicht is vanwege mogelijke doorbuiging van de vloeren. Daarnaast moest het toch massief en voldoende dik zijn zodat er stopcontacten aan weerszijden tegenover elkaar in de muur kunnen worden aangebracht. De binnenmuren moesten bovendien in dezelfde arbeidsgang als het casco meegenomen kunnen worden. Tenslotte moesten de wanden flexibel én makkelijk te verplaatsen zijn, mocht het complex in de toekomst aangepast of uitgebreid worden. Ytong MM blokken van Xella voldeden als enige aan al deze eisen.

Het onderzoek van CorporatieNL toont aan dat corporaties in Nederland een lange weg te gaan hebben om zorgbehoevende ouderen te voorzien in de wens of noodzaak om thuis te blijven wonen. Het huidig woningbezit is hier nog niet op aangepast. Wel investeert een grote meerderheid van de corporaties in het toekomstgereed maken van het woningbezit.

Woonstichting ‘thuis loopt hierin voorop met de bouw van zorgcomplex Leukenshei. Dit omvat woningen en appartementen die voornamelijk bedoeld zijn voor (dementerende) senioren met een thuiszorgbehoefte. Met name de kwaliteit van de woningen, de potentie om mee te kunnen groeien en de betaalbaarheid vormden belangrijke uitgangspunten voor de bouw van de woningen en appartementen. In opdracht van ‘thuis is Hurks Bouw binnen dit project aangesteld als ontwerper en bouwer.

Maximale flexibiliteit
Nick Vleugels, werkvoorbereider bij Hurks, geeft aan dat bij de materialisatie van het ontwerp bewust gekozen is voor de Ytong MM blokken. ‘We hebben in het ontwerp zo goed mogelijk rekening gehouden met toekomstige wijzigingen in ons zorgstelsel. De binnenstructuur van het woon-zorgcomplex kent daarom een maximale flexibiliteit, gegarandeerd door de Ytong MM blokken. Het voordeel van deze blokken is dat ze licht van gewicht zijn: hierdoor buigen de vloeren niet door. Tegelijkertijd zijn de Ytong blokken toch massief en is het dus mogelijk om domotica-oplossingen en contactdozen probleemloos in de muur te verwerken, zelfs op dezelfde hoogte en aan weerszijden van de wand. Dit vormt doorgaans een probleem bij andere wandsystemen die ook licht van gewicht, maar vaak dunner zijn.’ Ytong MM-blokken zijn extra grote cellenbetonblokken waarmee dankzij de grote afmeting van 1 meter breed en 60 centimeter hoog twee keer zo snel kunt bouwen. De dikte van de blokken varieert van 14 tot 24 centimeter.

Just-in-time levering
Het casco van het project Leuskenhei bestaat uit een Silka kalkzandstenen binnenblad met hoogwaardig geïsoleerde spouw en gemetselde gevel. Deze gevel is tweekleurig met een donkere plint. De blokken voor de binnenmuren en leidingkokers kunnen in de ruwbouwfase tegelijk met het casco omhoog en kunnen ook al meteen verwerkt worden. Door de grote blokafmeting verloopt die verwerking vlot. Omdat Silka en Ytong beide afkomstig zijn van Xella Nederland, heeft Hurks bouw & vastgoedontwikkeling maar met één aanleverende partij te maken, die de bouwmaterialen just-in-time op de bouwplaats levert.

De zorgnieuwbouw wordt in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd en deels overgedragen aan RSZK (regionale stichting zorgcentra De Kempen). De RSZK gaat de psychogeriatrische zorg verlenen in het daarvoor bestemde bouwdeel met vier woongroepen met zeven patiënten. De overige woningen en appartementen worden door Woonstichting ‘thuis verhuurd aan senioren met een thuiszorgbehoefte.

Overig partnersnieuws

 

Onze partners

  • Gebr. Bodegraven
  • Kingspan Geïsoleerde panelen
  • De Hoop Pekso
  • ITHO Daalderop
  • Wienerberger
  • De Groot Vroomshoop
  • Celdex
Sluit deze advertentie